Hoppa till huvudinnehållet

Dödsfall: Christer Nätth – en fotbollens glädjespridare

Publicerad:
Christer Nätth på Vikenborg. Han debuterade i Vikens divison III-lag som 18-åring. Senare blev han också tränare för klubben – och flera andra klubbar.
Christer Nätth på Vikenborg. Han debuterade i Vikens divison III-lag som 18-åring. Senare blev han också tränare för klubben – och flera andra klubbar. Foto: PD Arkiv

Christer Nätth, Åmål, har hastigt avlidit, nyss fyllda 78 år.

Han sörjes närmast av barnen Ulrika och Nicklas med familjer, barnbarn och barnbarnsbarn.

Flera gånger genom åren har jag försökt få Christer Nätth att ställa upp på intervju om hans tid som framgångsrik fotbollsspelare i IF Vikens division III-lag, eller hans tränarkarriär där han också nådde trean. Eller kanske en nostalgitripp till de famösa derbyna mellan Grane och Tösse i slutet på 1970-talet.

Svaret var alltid detsamma, med innebörden: ”Det som har varit har varit, det är ingen mening med att älta gamla saker. Skriv om de unga tjejerna och killarna istället, de som är igång nu”.

Christer Nätth älskade familjelivet och tyckte om att följa sina barns och barnbarns framfart.

För Christer själv var det främst fotboll som gällde. Det är så de flesta Åmålsbor kände honom – som en stor fotbollsprofil. Men han spelade också bandy och brottades i IF Viken och spelade hockey i Fengersfors IK.

När hans son Nicklas Nätth och senare barnbarnet Oscar Svensson blev mest framgångsrika inom ishockeyn, blev han minst lika hängiven ishockeyn och Åmåls SK.

Född i Eskilstuna

Christer Nätth var en genuin Åmålsbo, uppväxt här och förblev Åmål trogen större delen av livet, men han var faktiskt född i Eskilstuna.

På 1960-talet träffade Christer Nätth i Åmål sin älskade hustru Lisbeth, som avled 2019.

Familjen Nätth var vikeniter och Christer började själv spela i IF Vikens knattelag på Furuhällsvallen i mitten av 1950-talet.

Christer Nätth var urvikenit men som tränare tog han upp IFK Åmål till division III 1986, då för första gången på 26 år.
Christer Nätth var urvikenit men som tränare tog han upp IFK Åmål till division III 1986, då för första gången på 26 år. Foto: PD Arkiv

En som var med redan då och som senare spelade A-lagsfotboll med Christer under många år på 1960-talet, är Sten-Kåre Sandin:

– Christer var ingen stor målskytt men han hade en otrolig bollkontroll. Man tog sällan bollen från honom. Han var en viktig kugge som spelfördelare. Sen var han alltid pigg och glad, en glädjespridare som var värdefull att ha i en spelartrupp.

Blev regementsmästare

Christer Nätth spelade i IF Vikens A-lag från 1962 till 1971, ständigt i gamla division III, som på den tiden verkligen var tredje nivån i svensk fotboll. Han blev också svensk regementsmästare i fotboll 1964, med I2 i Karlstad.

Mot slutet av sin karriär var han spelande tränare i flera lag, bland annat Dals Långeds IK, Fengersfors IK och Grane IK. Han slutade spela 1979 i Grane.

Från femman till trean

Christer Nätth tränade senare IF Viken, Säffle FF, samt också IFK Åmål, som han förde från femman till trean under några år i mitten av 1980-talet.

Som många andra Åmålsbor på 1960-talet fick Christer Nätth som ung anställning på SJ-verkstan, där han blev kvar under många år.

– Han var en äkta kackerlack, som dottern Ulrika Svensson säger.

De sista åren av yrkeskarriären var Christer en uppskattad kanslist på Vikenborg, hos moderklubben. Hjärtproblem tvingade honom dock att sluta i förtid.

Artikeltaggar

Dödsfall

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.