Med ansiktet först, på baken, sidan eller fötterna. Det finns många sätt att landa i luftkudden som ska locka nya besökare till Åmåls skicenter. Invigningen ägde rum under lördagen med några av landets främsta parkourutövare.
– Det här är bästa dagen hittills på säsongen, säger Ulf Godtman, ordförande Höghedens Slalomklubb, och sveper med armen bortåt parkeringen där bilarna står tätt.
Några hade tagit sig till Edsleskog enkom för att vara med när skidanläggningens Fun park öppnade. Förutom en stor luftkudde att hoppa i består parken av två så kallade rails, som åkare kan glida och göra tricks på, samt ett plaströr med ungefär samma funktion.
– Den här målgruppen har vi velat komma åt länge, säger Ulf Godtman. Många har frågat om de får bygga kullar att åka på i pisten. Nu kan de åka här i stället. Jag är övertygad om att det kommer locka hit mer folk.
”Kul med kuddar”
Idén att anlägga en permanent Fun park kommer ursprungligen från Ricky Holmström och Axel Byh, båda aktiva i Åmåls Actionpark. Det är också Axel Byh som levererat luftkudden till skidbacken genom sitt bolag, Mid Air.
– Alla tycker det är kul med kuddar, och alla kan lära sig några hopp, säger Byh, och Holmström passar samtidigt på att rikta en eloge Höghedens SLK för deras förmåga att få saker gjorda:
– Otroligt! Själ och hjärta. All tid de har lägger de här.
I väntan på invigningen provåktes parken av ett gäng parkourutövare från Kungsbacka. Några av dem tillhör Sverigeeliten inom sin sport, men skidor och snowboards är de flesta mindre vana vid.
– Det är första gången jag åker och hoppar på det här sättet. Men jag märker redan att man har nytta av av kroppskontrollen från parkouren, säger Jack Holmström.
Banken finansierade
Invigningen förrättades av Ulf Godtman och Arne Johansen från Höghedens SLK och Sofia Falkman, marknadsansvarig på Dalslands Sparbank. Det är banken som finansierat luftkudden. Klubben ansökte ursprungligen om 300 000 kronor i bidrag och fick 100 000 kronor, vilket visade sig räcka.
– Utan bidraget från banken hade vi förmodligen inte gjort den här satsningen. 100 000 kronor är ändå mycket pengar, säger Arne Johansen.
När bandet var klippt öppnade luftkudden för allmänheten. Sigge Simonsson var bland de första som provade.
– Det var bättre än vad jag trodde det skulle vara, säger han.