Hoppa till huvudinnehållet

Förslag: Åmåls kommun ger uppskov med vissa räkningar

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
I och med det ansträngda ekonomiska läget ligger ett förslag om möjligheten att skjuta upp vissa räkningar från kommunen.
I och med det ansträngda ekonomiska läget ligger ett förslag om möjligheten att skjuta upp vissa räkningar från kommunen. Foto: Jessica Gow/TT

Det tuffa läget med stigande räntor, inflation och rekordhöga elpriser sätter många kommuninvånare i en tuff ekonomisk sits. Nu utreds möjligheten att ge invånarna uppskov med vissa räkningar från kommunen.

– Det kan vara skillnaden mellan att klara ekonomin och hamna i livslångt elände, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M).

Förslaget presenterades vid det senaste kommunstyrelsemötet, som ett extrainsatt ärende. Förslagsställaren Michael Karlsson (M) presenterade då ett förslag att låta kommunstyrelseförvaltningen undersöka om det är möjligt att ge kommuninvånare anstånd med betalning för vissa kommunala avgifter under några månader, i väntan på att det statliga elstödet betalas ut.

Ska skyndsamt utredas

Kommunstyrelsen beslutade att ge i uppdrag åt kommunstyrelseförvaltningen att skyndsamt utreda ärendet. Utredningen kommer att presenteras och diskuteras på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte på onsdag.

Vilka räkningar det ska gälla och i vilken omfattning uppskovet kan bli aktuellt återstår att se.

– Jag vill inte föregå utredningen. Men det är viktigt att vara tydlig med att det handlar om ett anstånd och att det ska betalas tillbaka så småningom, säger Michael Karlsson.

Hur stort är behovet?

– Jag vågar inte svara på det. Det kanske inte är den första månaden det är aktuellt, men det kanske kommer en och två månader till med höga räkningar.

Kommunstyrelsens nye ordförande Michael Karlsson (M) lanserade förslaget vid det senaste kommunstyrelsemötet.
Kommunstyrelsens nye ordförande Michael Karlsson (M) lanserade förslaget vid det senaste kommunstyrelsemötet. Foto: Andreas Dagström

I Mellerud och Bengtsfors har liknande beslut tagits den senaste tiden. I Bengtsfors kan kommuninvånare få uppskov gällande betalning för barnomsorg, omvårdnad i särskilt och ordinärt boende samt elfakturor. När det gäller elfakturorna ska kunderna hos Bengtsfors Energi AB kontakta det kommunala bolaget för samråd om amorteringsplan.

I Mellerud har kommunstyrelsens nye ordförande Ludwig Mossberg (M) skrivit under ett ordförandebeslut ,som innebär att kommunens invånare får möjlighet till generellt anstånd för välfärdstjänster som barnomsorg, omvårdnad i särskilt eller ordinärt boende, färdtjänst, vatten och avlopp, renhållning och fjärrvärme.

Artikeltaggar

BarnomsorgBengtsforsBengtsfors Energi ABBeslutEkonomiKommunstyrelsenMellerudMichael KarlssonSamhälleUtredningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.