Hoppa till huvudinnehållet

Om nazistiska medlöpare och förövare på minnesdagen

Publicerad:
Förintelsens minnesdag uppmärksammas i Åmål med föredrag av Johan Perwe.
Förintelsens minnesdag uppmärksammas i Åmål med föredrag av Johan Perwe. Foto: Jan C. Ljunggren

På torsdag är det Förintelsens minnesdag. I Åmål uppmärksammas detta med föredrag av författaren och journalisten Johan Perwe, under rubriken ”Bländad av brunt – medlöpare och förövare i en mörk tid”.

Det stora föredraget hålls under kvällen, i Sagasalongen. Men dessförinnan gästar Johan Perwe även Karlbergsgymnasiet och Kristinebergskolan med samma syfte, att sprida kunskapen om medlöpare, förövare, nazismen och motståndet ur ett svenskt perspektiv.

Föredraget bygger på boken ”Bländad av brunt”, som utkom i höstas och skildrar Linköping under perioden 1933–1945, alltså parallellt med Nazitysklands uppgång och fall.

Johan Perwe är uppväxt i Norrköping och Varbergstrakten men bor och verkar i dag i Vaxholm. Till vardags jobbar han på myndigheten Forum för levande historia, en tjänst som varvas med artikel- och bokskrivande. Intresset riktas då särskilt mot svensk-tyska förbindelser, nazistiska grupperingar, hjälpverksamhet och motståndsarbete under 1930-talet och andra världskriget.

Som författare står Perwe bakom flera historiska fackböcker.

Artikeltaggar

ÅmålAndra världskrigetFörfattareFörsvarsutbildarnaForum för levande historiaJohan PerweKarlbergsgymnasietKristinebergskolanLitteraturNazismSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.