Hoppa till huvudinnehållet

Omfattande fel hos Telia – myndigheter drabbade

Publicerad:
Telia har driftstörningar på måndagen. Arkivbild.
Telia har driftstörningar på måndagen. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Telekombolaget Telia har stora driftstörningar. På företages sociala medier larmar kunder om att telefoni, bredband och tv-tjänster inte fungerar.

Även flera myndigheter och regioner påverkas av problemet.

– Just nu har vi ingen prognos, säger Telias presschef Irene Krohn.

Det var vid lunchtid på måndagen som Telia började få stora driftsstörningar.

"Just nu har vi har störningar i våra interna system som påverkar vår hemsida och vår möjlighet att hjälpa våra kunder med beställningar och supportärenden. Det kan även innebära störningar på tjänsten Telia Play. Våra tekniker jobbar för att lösa detta så snabbt som möjligt", skrev Telia i ett inlägg på Facebook.

Vid 15-tiden fanns fortfarande ingen prognos för när problemen kunde vara lösta.

– Vi felsöker på alla sätt just nu. Jag har ingen prognos för närvarande, men självklart försöker vi att hitta felet och lösa det så snabbt det går. Vi beklagar naturligtvis de här problemen, säger Irene Krohn till TT.

Problemen drabbar i sin tur flera verksamheter som använder Telia som leverantör.

Drabbar polisen

Polisen skriver på sin hemsida att det är svårt att komma fram på 114 14 och att felsökning pågår hos leverantören. Även till exempel Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Folkhälsomyndigheten, Transportstyrelsen och Centrala studiestödsnämnden (CSN) meddelar att det är svårt att nå dem via telefon.

– Vi ser att vi har en störning som bland annat drabbar våra interna system och vår möjlighet att hjälpa kunder. Sedan ser vi att hemsidan ligger nere och att även vissa företagstjänster påverkas, säger Irene Krohn.

– Det handlar bland annat om växeltjänster och vi ser ju att kommuner och polisen till exempel har fel. Det skulle ju kunna vara kopplat till vår företagstjänst, men innan vi hittar felet kan vi inte bekräfta det.

I region Skåne går det inte att kontakta vårdcentraler eller den centrala växeln, och patienter som suttit i långa telefonköer har mist sina platser när telefonnätet lagt av, rapporterar Sydsvenskan.

I region Uppsala fungerar telefonin generellt – men inte det kösystem som vårdcentralerna använder sig av, rapporterar Dagens Nyheter. I region Gävleborg påverkas möjligheten att beställa färdtjänst och sjukresor, och det går inte att nå 1177.

"Om man behöver icke-akut vård hänvisar vi till att ringa direkt till sin hälsocentral i stället för 1177. I livshotande tillstånd 112”, skriver presstjänsten på Region Gävleborg till DN.

Påverkar i grannländerna

Problemen påverkar även Telias tjänster i Danmark, Norge och Finland.

– Vi har just nu ett fel som vi jobbar med att identifiera för att få löst, säger Mads Houe, Telias kommunikationschef i Danmark, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Post- och telestyrelsen (PTS) följer utvecklingen räknar med att Telia efteråt kommer att skicka en incidentrapport.

– Det är respektive operatör som har ansvar för att operativt säkra upp sina nät och tjänster i ett sånt här läge. Det är de som ska fixa detta. Men vi följer det här, så klart, säger Petter Öhrn, pressansvarig på PTS, till TT

– Sedan kommer man troligtvis in med en incidentrapport, så att vi får titta igenom händelsen och se vad som inträffat. Sedan får vi på PTS se hur vi går vidare från det.

Alice Nordevik/TT

Jens Bornemann/TT

Micke Larsson/TT

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenBredbandDanmarkFacebookFörsäkringskassanGävleborgs länPost- och telestyrelsenTeknik och vetenskapTelefoniTeliaUppsalaVårdVårdcentraler

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.