Hoppa till huvudinnehållet

Avhoppare präglade rekordkort kommunfullmäktigemöte

Publicerad:
Åmåls kommunfullmäktige samlat i Karlbergsaulan vid ett tidigare möte.
Åmåls kommunfullmäktige samlat i Karlbergsaulan vid ett tidigare möte. Foto: Andreas Dagström

Knappt 20 minuter. Tisdagens kommunfullmäktigemöte avhandlades ovanligt snabbt. I brist på debatter dominerade avhopp och fyllnadsval.

– Det snabbast avklarade mötet under mina år i fullmäktige.

S-veteranen Göran Karlsson, numera kommunrevisionens ordförande, satte ord på en allmänt upplevd känsla bland närvarande: att dagordningen betades av ovanligt fort, kanske till och med rekordfort. 15 punkter på 20 minuter.

Vid några tillfällen äntrades talarstolarna – det finns numera två – men debatterna lyste med sin frånvaro.

Fyra avsägelser

Desto tätare duggade avsägelserna. Så brukar ofta ske när platserna just fördelats. Avhopparna är vilket fall Annica Andersson (SD), ersättare i kommunfullmäktige, Marie Thyselius (KD), ersättare i barn- och utbildningsnämnden, Lennart Hansson (L), ersättare i barn- och utbildningsnämnden, Christina Gyllenklint (MP), ersättare i teknik- och fritidsnämnden.

Lennart Hansson (L) hoppar av rollen som ersättare i barn- och utbildningsnämnden för att bli ledamot i kommunrevisionen, som han tidigare varit ordförande för.
Lennart Hansson (L) hoppar av rollen som ersättare i barn- och utbildningsnämnden för att bli ledamot i kommunrevisionen, som han tidigare varit ordförande för. Foto: Roger Pettersson

För Lennart Hanssons (L) del handlar avsägelsen om att han övergår till att bli ledamot i kommunrevisionen, sedan Ulrika Bäckström (C) lämnat ett hål efter sig där.

Hanssons plats som ersättare i barn- och utbildningsnämnden tas samtidigt över av Harriet Stenberg (L), medan Birgitta Hellsten (KD) tar över platsen som Marie Thyselius (KD) efterlämnat.

Vilka som ersätter Annica Andersson (SD) och Christina Gyllenklint (MP) återstår att se.

Artikeltaggar

DebatterKommunfullmäktigeLennart HanssonSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.