Hoppa till huvudinnehållet

Boulehallens framtid oviss – nu vänder sig SPF till kommunen

Publicerad:
Conny och Ann Wittemyr är ledare för bouleverksamheten inom SPF. De hoppas att bouleverksamheten kan fortsätta i inomhushallen på Nygård, där det har lagts ner mycket jobb och många timmar på att få banorna i toppskick.
Conny och Ann Wittemyr är ledare för bouleverksamheten inom SPF. De hoppas att bouleverksamheten kan fortsätta i inomhushallen på Nygård, där det har lagts ner mycket jobb och många timmar på att få banorna i toppskick. Foto: Roger Pettersson

Fram till utgången av april är SPF Seniorerna Åmåliternas verksamheten i boulehallen säkrad. Men därefter väntar en osäker framtid, då föreningen inte anser sig kunna betala den hyra som nya fastighetsägaren Åkab kräver.

Under fredagen hålls förhandlingar mellan SPF och Åmåls kommun, med kommunalrådet Michael Karlsson (M) i spetsen, där förhoppningen är att hitta en lösning.

Två gånger i veckan träffas mellan 20–30 boulespelande pensionärer i inomhushallen på Nygård. Där spelar de under större delen av året, bara under perioden maj–september är de utomhus.

Nu stiger oron oron bland medlemmarna i SPF Seniorerna Åmåliternas bouleförening. De riskerar nämligen att bli av med boulehallen, samt intilliggande utomhusbanorna. Anledningen är att det under fjolåret blev nya ägarförhållanden.

Lokalen ägs inte längre av Åmåls kommun, utan av kommunala fastighetsbolaget Åkab, som vill ta ut en hyra bouleföreningen inte anser sig vara i närheten av att kunna betala. Höjningen upptäcktes när SPF skulle förnya hyreskontraktet med kommunen över en ny treårsperiod i april 2022.

Enligt det gamla och fortfarande gällande kontraktet med Åmåls kommun betalar SPF inte någon hyra, men som motprestation ska föreningens stå för underhåll och driftskostnader, alltså el, värme och vatten. Kontraktet har sett ut på det här sättet under många år, ända sedan Grodan Boule var verksamma i lokalen vid slutet av 1990-talet.

Beviljades hyresfrihet

SPF träffade Åkab i maj ifjol för att omförhandla kontraktet. SPF begärde då ett nytt avtal med samma villkor som de haft med kommunen, men det motsatte sig Åkab som vill ha 140 000 kronor i årshyra.

En tillfällig kompromiss blev att SPF beviljades fortsatt hyresfrihet för perioden maj–juli 2022.

Vid efterföljande möte, i juni ifjol, deltog dåvarande kommunalrådet Michael Karlsson (S), som ordnade så att Åmåls kommun åtog sig hyreskostnaden fram till den 30 april 2023.

Senare sänkte Åkab den föreslagna årshyran till 50 000 kronor och det var också budet som gällde när parterna senast träffades, i början av december 2022.

Hängivne boulespelaren Torbjörn Herke var en av dem som deltog på mötet. Han menar att Åkab som hyresvärd borde ha informerat SPF om ägarbytet och nu befarar han att boulehallen riskerar rivas. Detta då Åkab skulle kunna använda marken till andra ändamål som ger bättre avkastning.

Marken är sedan tidigare detaljplanerad för bostäder.

”Inte i närheten”

– De alternativ som Åkab föreslog ligger inte i närheten av vad som skulle fungera för bouleklubben. Det är väldigt tråkigt för boulen är en stor samlingspunkt, säger Torbjörn Herke.

 • Ett drygt tjugotal medlemmar i SPF:s bouleföreningar träffas två gånger i veckan i boulehallen.
  Ett drygt tjugotal medlemmar i SPF:s bouleföreningar träffas två gånger i veckan i boulehallen. Foto: Roger Pettersson
 • Torbjörn Herke mäter vilket klot som ligger närmast "lillen".
  Torbjörn Herke mäter vilket klot som ligger närmast "lillen". Foto: Roger Pettersson
 • Astrid Mattsson koncentrerar sig för att kasta. I bakgrunden skymtar Anne-Lie Karlsson.
  Astrid Mattsson koncentrerar sig för att kasta. I bakgrunden skymtar Anne-Lie Karlsson. Foto: Roger Pettersson
 • Conny Wittemyr gör sig redo för spel. Närmast honom syns till Åmål nyinflyttade Günther Munker.
  Conny Wittemyr gör sig redo för spel. Närmast honom syns till Åmål nyinflyttade Günther Munker. Foto: Roger Pettersson
 • Conny Wittemyr och Bianca Eneström vill fortsätta kunna spela boule året runt i inomhushallen.
  Conny Wittemyr och Bianca Eneström vill fortsätta kunna spela boule året runt i inomhushallen. Foto: Roger Pettersson
 • Ann Wittemyr visar de stora och fina utomhusbanorna utanför boulehallen.
  Ann Wittemyr visar de stora och fina utomhusbanorna utanför boulehallen. Foto: Roger Pettersson

Paret Ann och Conny Wittemyr är ledare för bouleverksamheten inom SPF och de menar att det är omöjligt att ta ut så höga avgifter bland medlemmarna att det skulle räcka att täcka hyreskostnaden.

– Det är precis så vi klarar att betala räkningarna för el, vatten och sophämtning i nuläget. Det har lagts ner otroligt mycket arbete och många timmar på att få både inne- och utebanorna i toppskick så vi vill ju vara kvar här, säger Ann Wittemyr.

”Givit mig livsglädje”

Bianca Eneström kom till Åmål för två och ett halvt år sedan från Hindås utanför Landvetter. Hon är en aktiv pensionär som deltar i akvarellkurser och är medlem i SPF. Träffarna i boulehallen betyder mycket för henne.

– Bouleträffarna har givit mig livsglädje. Det är väldigt socialt och ett sätt att knyta kontakter. Det vore synd om vi inte får kvar. På Hanebol skulle det möjligen fungera att spela utomhus, men där är inget under tak och det finns inga toaletter, säger Bianca Eneström.

Astrid Mattsson är en annan medlem som inte alls är nöjd med att föreningen snart riskerar att stå utan sin välpreparerade hall.

– Jag vet inte hur de tänker, om det är ett alternativ att riva byggnaden. Det är absolut vansinne och det finns inte ord för det, säger Astrid Mattsson.

Möte med kommunen

Paret Christa och Günther Munker kommer från Tyskland och flyttade till Åmål i slutet av augusti ifjol. De uppskattar gemenskapen som bouleträffarna ger och är även imponerade av den fina inomhushallen.

– Tack vare den kan det spelas boule i Åmål hela vintern. På sommaren spelar vi mest golf. Men man kan ju fråga sig vad alla pensionärer som spelar här ska göra istället. Det handlar minst lika mycket om att det är en social träffpunkt som om själva sporten, säger Günter Munker.

Eftersom förhandlingarna mellan SPF Seniorerna Åmåliterna har kört fast och parterna står långt ifrån varandra har SPF nu vänt sig till kommunstyrelsen. Parterna ska på fredag träffas för ett möte där Åmåls kommun bland annat representeras av kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M).

Conny Wittemyr gör sig redo att kasta. Två gånger i veckan spelas det på samtliga banor i hallen, som är en social träffpunkt året om för många pensionärer.
Conny Wittemyr gör sig redo att kasta. Två gånger i veckan spelas det på samtliga banor i hallen, som är en social träffpunkt året om för många pensionärer. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅkabÅmålÅmåls kommunBouleHindåsLandvetterMichael KarlssonMichael KarlssonSPF Seniorerna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.