Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket förlorade kommunen vid köp och försäljning av hamnrestaurangen

Publicerad:
Kommunens ekonomichef har sammanställt en rapport angående kostnader för Vågen 1, restaurangfastigheten vid gästhamnen.
Kommunens ekonomichef har sammanställt en rapport angående kostnader för Vågen 1, restaurangfastigheten vid gästhamnen. Foto: Andreas Dagström

HC, Seaside, Sjösidan. Efter en rad havererade satsningar såg sig kommunen tvungen att köpa Åmåls hamnrestaurang – bara för att efter ytterligare en krogkonkurs sälja fastigheten till underpris.

Nu har kommunens ekonomichef sammanställt en lättöverskådlig rapport om kostnaderna för affärerna.

Sverigedemokraternas gruppledare Ove Kaye motionerade sommaren 2021 om att ta fram en rapport angående kostnader för fastigheten Vågen 1, Åmåls hamnrestaurang. Det tog sin tid men vid nästkommande kommunstyrelsemöte ska siffrorna läggas på bordet.

Ekonomichef Stig-Arne Olsson har låtit sammanställa en lättöverskådlig tabell, där räkenskaperna som väntat landar på ett minusresultat. Differensen mellan köp- och försäljningssumman uppgår till drygt 4,5 miljoner kronor.

I tabellen har ekonomichefen tagit med Åkabs och kommunens sammanlagda kostnader, utan att särskilja posterna på något speciellt vis.

Reaförlust för Åkab

Det enda som står angående de röda siffrorna på sista raden är:

– Differensen om 4,551 miljoner kronor återfinns som en reaförlust år 2021 i Åkab:s redovisning om 1,9 miljoner kronor och av Åkab till kommunen fakturerad hyresgästanpassning för Vågen 1 om 2,7 miljoner kronor.

Samt:

– Kostnaden för hyresgästanpassningen fanns med som en avvikelse i kommunens prognos under hela år 2021 (under kommunstyrelsen).

Lite drygt halva värdet

Köpesumman låg på 8,4 miljoner kronor. Av detta belopp avsåg 7,71 miljoner själva byggnaden, 250 000 kronor mark och 440 000 kronor inventarier.

Därutöver tillkom vissa investeringskostnader för tak, 590 000 kronor, brandlarm, 727 000 kronor, samt hyresgästanpassningar på 3,448 miljoner kronor. Det senare var ett krav från restaurangkedjan Harrys sida när de hyrde in sig i lokalerna.

Totalt landar köpet med ovannämnda investeringar på 13,165 miljoner kronor. Men efter avskrivningar, 3,614 miljoner, sjönk värdet till 9,551 miljoner kronor.

Så mycket var ingen känd intressent villig att betala när fastigheten skulle säljas. Köpare blev turismentreprenörsparet Andy och Nicole van Assema, till en summa av fem miljoner kronor.

Mycket förlorat i hyra

I sammanställningen saknas nettot av externa hyresintäkter och driftkostnader, vilket visade på ett minus om 1,838 miljoner kronor per år under perioden 2015–2021. De kostnaderna, sammanlagt elva miljoner kronor, återfinns i kommunens räkenskaper under motsvarande period, skriver Stig-Arne Olsson.

Harryslokalen säljs för fem miljoner till lokalt turistföretagIntressent finns för Harryslokalen i ÅmålHarrysrestaurangen i Åmål har gått i konkursHarrys i rekonstruktionHarrys hade tre miljoner kronor i skulderHarrys är skyldig kommunen drygt en halv miljon kronor i hyraStora förändringar när Sjösidan blir HarrysHarrys tar över Sjösidan

Artikeltaggar

ÅkabÅmålBostad och byggenFastigheterHarrysOve KayeSverigedemokraterna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.