Hoppa till huvudinnehållet

Fler bruna kärl rullas ut – 436 hushåll ingår i andra etappen

Publicerad:
Carina Nylén, tillförordnad renhållningschef, och Robert Skoglund, driftchef på avfalls- och renhållningsenheten, med de nya kärlen för matavfall som nu börjar rullas ut i Åmål och Säffle.
Carina Nylén, tillförordnad renhållningschef, och Robert Skoglund, driftchef på avfalls- och renhållningsenheten, med de nya kärlen för matavfall som nu börjar rullas ut i Åmål och Säffle. Foto: Fredrik Tacacho

I höstas rullade Åmåls kommun ut de första bruna sopkärlen för hushållens matavfall. Nu är det dags för ytterligare drygt 400 hushåll i Åmål att göra sitt val gällande sopsorteringen.

Initiativet har redan gett flera positiva effekter för miljön, menar Carina Nylén, tillförordnad renhållningschef i Åmål och Säffle.

– Man har blivit mer medveten av vikten av att sopsortera, säger hon.

Införandet av matavfallssortering bland Åmåls hushåll fortsätter. I dagarna ska hushållen som ingår i etapp två välja hur och om de vill sortera ut sitt matavfall. Den här gången handlar det om de södra delarna av staden, som villaområdena kring Höganäs, Sjukhusparken, Furuhäll och Skogsåsen.

Nu rullas de nya bruna sopkärlen ut – 75 procent väljer att sortera matavfall

I den första etappen, i höstas, ingick knappt 300 hushåll. Den här gången handlar det om fler, 436 stycken närmare bestämt.

– Vi har gått ut med vykort till de hushåll som blir berörda i etapp 2, och det kommer att följas upp med ett valbrev nu i dagarna, säger Carina Nylén, tillförordnad renhållningschef i Åmål och Säffle.

De berörda hushållen kommer även att bjudas in till ett informationsmöte den 7 februari. Två dagar senare, den 9 februari ska hushållen i etapp 2 ha gjort sitt val.

– Vi räknar med att kunna köra ut kärlen till dem i början av mars.

Stegvis till 2026

Införandet av matavfallssorteringen sker stegvis fram till 2026 och förhoppningen är att hinna med ytterligare ett par etapper i Åmål under året.

– Vi kommer att köra på under året med ett par, tre till om vi får det att flyta på. Det är lite beroende på tillgången på kärl. Vi behöver vara ute i god tid så att vi säkerställer att vi får dem. Det handlar också om hur mycket vi klarar av att hantera, att klara logistiken.

I den första etappen i Åmål valde 80 procent att sortera ut sitt matavfall.

– Det har varit fantastiskt bra resultat. 70 procent var målbilden.

Sorterar mer

Som en effekt av införandet av matavfallssortering har mängden restavfall minskat. Flera hushåll har därför valt att tömma restavfallskärlet mindre frekvent.

– Man kanske väljer att tömma det en gång i månaden istället. Det är inte lagkrav på att det ska tömmas var 14:e dag, som matavfallet.

Möjligheten att sortera ut sitt matavfall har gett ytterligare positiva effekter på miljön, menar Nylén.

– Vi ser också att man sorterar även annat av bara farten.

Tre val

Under 2022 påbörjades insamlingen av matavfall från hushållen i Åmål och Säffle. Införandet kommer att ske etappvis och hushållen har tre val: sortera ut matavfallet, slänga allt i restavfallskärlet eller kompostera matavfallet. Från och med den 1 januari 2024 är det lag på att sortera sitt matavfall, men än så länge finns alltså möjligheten att välja.

Väljer man att fortsätta med osorterade kärl kommer dock renhållningstaxan att bli mer än dubbelt så dyr, enligt kommunens nya taxor för renhållning. Detta gäller enbart boende i de områden där det nya systemet har införts.

För att få kompostera sitt matavfall behöver komposten godkännas av miljökontoret.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunÅtervinningHus och hemHushållMiljöSäffleSamhälleTeknik- och fritidsförvaltningen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.