Hoppa till huvudinnehållet

E45-bygget pausas – nuvarande anbud blir för dyra anser Trafikverket

Publicerad:
Skogen har röjts inför vägbygget på E45 mellan Tösse och Åmål, men nu sätts projektet på paus. Foto: Fredrik Tacacho

Trafikverket har beslutat att avbryta upphandlingen av totalentreprenaden för ombyggnationen av E45, till mötesfri landsväg mellan Tösse och Åmål. Anbuden som har kommit in överstiger Trafikverkets budget för projektet.

– Vi har precis meddelat anbudsgivare detta, och får göra ett omtag, säger Ingrid Sjöstrand, projektledare på Trafikverket.

I slutet av förra året gick upphandlingstiden ut för totalentreprenaden för den andra etappen av ombyggnationen av E45 till mötesfri landsväg – en 9,8 kilometer lång sträcka mellan den södra infarten till Tösse centrum och Nygårdskorsningen i Åmål. I projektet ingår även färdigställandet av en gång- och cykelväg mellan Tösse och södra infarten till Åmål.

Här röjs skogen för säkrare väg mellan Tösse och Åmål

I december avverkades skog på vägsträckan, då planen var att påbörja vägbygget under våren.

Men nu sätts projektet på paus.

Anledningen är att de anbud som kommit in överstiger Trafikverkets budget för projektet.

Mycket har hänt

Om Trafikverket hade lagt en för låg budget för projektet eller om anbudsgivarna räknat för högt är ”tiotusenkronorsfrågan”, som projektledaren Ingrid Sjöstrand uttrycker det.

– Vi gick ut med anbudet 31 mars och anbudstiden var till i september. Jag kan bara titta på vad som hänt i omvärlden under den här tiden, säger Sjöstrand.

Hur många anbudsgivare det fanns och hur långt de låg ifrån Trafikverkets budget vill Ingrid Sjöstrand inte svara på.

Inte fastlagt

Trafikverket kommer nu att undersöka hur de på bästa sätt kan gå vidare med projektet. I nuläget finns det inte någon fastlagd tidplan.

– Vi ska göra ett omtag och se hur vi kan gå vidare, säger Ingrid Sjöstrand.

Den första etappen i projektet, sträckan mellan Ånimskog och Tösse, färdigställdes redan under 2017. Starten för den andra etappen har skjutits fram flera gånger på grund av överklaganden och frågor kring finansieringen.

Artikeltaggar

ÅmålBudgetarE45EkonomiGång- och cykelvägTösseTrafikTrafikverketUpphandling

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.