Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Politik av den sämsta modell

Publicerad:
Byggnaden i Åmål där tidigare Harrys låg har numera sålts till privat ägare.
Byggnaden i Åmål där tidigare Harrys låg har numera sålts till privat ägare. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

På väg till kommunfullmäktige finns en rapport om det ekonomiska utfallet av köpet av fastigheten Vågen 1, mer känd som Hamncompagniet. Med ett visst mått av maktfullkomlighet drevs köpet igenom av majoriteten med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Oppositionen reserverade sig och behövde därför inte ta ansvar för ett beslut som befarades vara till nackdel för kommunen.

Majoriteten beslöt att kommunen skänkte 8,4 miljoner kronor till Åkab för att finansiera köpet. Det märkliga var att kommunen därefter betalade hyra för fastigheten som man redan hade betalat genom Åkab. Politik av den sämsta modell. Då, som företrädare för Liberalerna, presenterade jag ekonomiska analyser som nu bekräftas i ekonomichefens rapport.

Efter beslutet frågade jag den 15 februari 2016, genom en interpellation i kommunfullmäktige, kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S):

Kommunfullmäktige har gett Åmåls Kommunfastigheter i uppdrag att förvärva fastigheten Vågen 1 i Åmål. I anslutning till detta har Åmåls kommunfastigheter tillförts 8,4 miljoner kronor som ett villkorat aktieägartillskott. Åmåls kommun hyr därefter fastigheten från den 14 augusti 2015 till 31 augusti 2018. Enligt hyresavtalet är användningen: ”Restaurang, samlingslokal”. Kallhyran är 664 200 kronor per år. Kommande investeringar (takbyte cirka 750 000 kronor samt lokalanpassningar cirka 2 000000 kronor) kommer att belasta hyran. Fastigheten kommer att fiberanslutas via Stadsnät i Åmål AB. Vilka och hur stora är kostnaderna/intäkterna för kommunen 2015? Vilka och hur stora kommer kostnaderna/intäkterna för kommunen att bli 2016 och följande år? Vilka alternativ finns om lämplig hyresgäst till restaurangen saknas?

Att svar uteblev var inte överraskande.

Håkan Sandberg

Artikeltaggar

ÅkabÅmålÅmåls kommunFastigheterHåkan SandbergInsändareKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLiberalernaMichael KarlssonSocialdemokraternaVänsterpartiet