Hoppa till huvudinnehållet

Solli skildrar dramat innan Norge blev danskt och Sverige självständigt

Publicerad:
Lars Trygve Solli skildrar i romanform en dramatisk brytningstid i nordisk historia.
Lars Trygve Solli skildrar i romanform en dramatisk brytningstid i nordisk historia.

Lars Trygve Solli, Dals Långed, har skrivit romanen Kungens niding som handlar om en dramatisk brytningstid i nordisk historia. Boken utspelar sig kring år 1500 och skildrar upproret mot den danske unionskungen Hans.

Romanens huvudkaraktär är den svenskättade norske adelsmannen Knut Alvsson. Alvsson, som fanns i verkligheten, gick i spetsen för upproret.

Knut Alvsson (1455–1502) var en avlägsen släkting till de gamla norska kungarna med med rötter i den svenska adelssläkten Tre rosor. Han var strax före år 1500 Norges största godsägare och hövitsman på Akershus fästning.

– Men Knut Alvsson blev fråntagen sin titel och stora delar av sin mark av kung Hans. Därför anslöt han sig till det uppror som då redan var igång mot kungen, säger Lars Trygve Solli.

Avgörande betydelse

Upproret kvästes dock, vilket fick avgörande betydelse för utvecklingen i Norden.

– 30 år senare var Norge utraderat som självständig stat för att i stället bli en del av Danmark. Under 300 år därefter var Norge sedan en dansk koloni. Det var först 1814 som Norge fick sin renässans genom Bernadottes diplomatiska geni, säger Solli.

Han fortsätter.

– I Sverige blev utvecklingen en helt annan. Sverige blev strax efter år 1500 självständigt under Gustav Vasa. Men dessförinnan var det Norge som var stormakten, säger Lars Trygve Solli.

Hur mycket är sant och hur mycket är påhittat i romanen?

– Mycket i boken har hänt, som riksrådsmötet 1498 och flera av personerna i boken fanns i verkligheten. Sedan är det påhitt att vissa personer dyker upp på några av platserna. Några händelser är också diktade. Men slaget vid Hemmingstedt 1500 där bönderna slog kung Hans armé är ett exempel på ett slag som verkligen ägde rum.

Du skriver om en tid, kring år 1500, som nog inte är så bekant för svenskar i gemen idag. Varför är det viktigt att belysa vad som hände under denna tid?

– Det är sant. För många svenskar är nog inte heller Gustav Vasas tid så bekant, utan det är mer stormaktstiden man känner till. Mitt motiv har varit att skriva en annorlunda historisk thriller, en god roman för folk som läser böcker. Lite i samma anda som Selma Lagerlöf när hon skrev Herr Arnes penningar. Men en litteraturvetare skulle även se att min bok är en filosofisk idéroman.

Hur ser du på Knut Alvsson? Var han en hjälte?

– Det är en bra fråga. Knut Alvsson betraktas som Norges sista riddersman. Efter att kungen tagit ifrån honom titeln som hövitsman och alla länen tändes hans hat mot kungen och han anslöt sig till upproret. Gör det honom till en folkhjälte? Nej, det gör det inte. Men han är en intressant historisk person som jag ville skriva en underhållande bok om, säger Lars Trygve Solli.

Solli berättar att han började skriva på boken redan 1997. Han var färdig med den 1999 och har sedan dess under många år försökt få romanen utgiven. Till sist hittade han förlaget Ekström & Garay som antog boken.

– Det ligger mycket arbete och forskning bakom så det kändes verkligen bra att äntligen få boken utgiven, säger Lars Trygve Solli.

Författarens bakgrund

Lars Trygve Solli är född och uppvuxen i norska Ås. Han utbildad till filosof och har skrivit avhandlingar om Immanuel Kants system.

I början av 2000-talet letade han efter ett hus och fann ett som han ville köpa i Dals Långed. Han har under perioder varit arbetslös, men fick så småningom kontakt med Gudrun Rydberg som frågade honom om han ville jobba för Dalslands fornminnes- och hembygdsförbund, vilket han gärna gjorde.

2010 fick han praktik på Gammelgården där han genom åren fram till coronapandemin har lett guidningar och historiska föreläsningar. Eftersom han är språkkunnig har han kunnat guida besökare från olika delar av världen.

Artikeltaggar

Akershus fästningBöckerDals LångedDanmarkGammelgårdenHistoriaImmanuel KantKnut AlvssonKungligheterLars Trygve SolliLitteraturNöje/KulturNorge

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.