Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för att köpa skog – ändå sjönk priserna i Dalsland

Publicerad:
Henrik Pålsson och Emma Andersson, fastighetsmäklare samt skogsmästare vid Ludvig & Co, besökte i torsdags Fredrik Johansson, skogsägare i Dals-Eds kommun, för att presentera förra årets statistik på priset för skog.
Henrik Pålsson och Emma Andersson, fastighetsmäklare samt skogsmästare vid Ludvig & Co, besökte i torsdags Fredrik Johansson, skogsägare i Dals-Eds kommun, för att presentera förra årets statistik på priset för skog. Foto: Helena Lindgren

I stora delar av landet ökade priset på skogsmark under förra året. Trots det ostabila läget i omvärlden var intresset för att köpa skog fortsatt högt. Men i våra delar av landet är utvecklingen den motsatta. Det enligt ny statistik från Ludvig & Co.

Sedan 1995 har Ludvig & Co, Sveriges största fastighetsmäklare av skogs- och lantbruksfastigheter, årligen sammanställt försäljningar av skogsfastigheter som företages fastighetsmäklare förmedlar på öppna marknaden.

– Det innebär ju att vi har möjlighet att göra jämförelser flera år tillbaka i tiden i hela landet, säger Henrik Pålsson, fastighetsmäklare samt skogsmästare vid Ludvig & Co.

Sammanställningen från 2022 visar att trots ett svajigt omvärldsläge med krig, hög inflation och stigande marknadsräntor är efterfrågan på skog fortsatt stor.

– Flera stora aktörer med starka monetära resurser såsom exempelvis skogsbolag och andra investerare har haft ett fortsatt stort intresse i att köpa skogsfastigheter. Det är en bidragande orsak till prisstabiliteten vi sett under året och liksom tidigare konjunkturnedgångar har priset på skogsmark visat sig fluktuera mindre än andra tillgångar, säger Peter Calderon, affärsområdeschef på Ludvig & Co Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Snittpriset ökade

I flera områden i landet har priset på skog ökat. I reella mått har genomsnittspriset för skogsmark i Sverige stigit 1,4 procent till 587 kronor per skogskubikmeter alternativt mätt i kronor per hektar 2,4 procent till 84 000 kronor per hektar.

Priset för skog ökade i stora delar i landet under förra året, förutom i Dalsland och delar av Värmland.
Priset för skog ökade i stora delar i landet under förra året, förutom i Dalsland och delar av Värmland. Foto: Helena Lindgren

Men det finns också stora skillnader i landet. I bland annat Dalsland har priset på skog istället gått ner. Här har priset på skog i reala mått gått ner 4,3 procent till 560 kronor per skogskubikmeter.

– År 2021, under pandemin då människor inte kunde resa i lika stor utsträckning som tidigare, såg vi uppgång, men nu under förra året har det gått ner igen, säger Henrik Pålsson.

Enligt Ludvig & Co brukar prisbilden skifta mer i Värmland och nordvästra delen av Västra Götaland än övriga delar av landet.

”Brinner för skogen”

I regel säljs skog inom familjen, till grannen eller annan bekant, men många försäljningar sker också till kapitalstarka köpare utifrån.

Fredrik Johansson är skogsägare i Dals-Eds kommun. Han äger idag cirka 185 hektar skog.

– Jag brinner verkligen för skogen. Jag har varit med min pappa i skogen sedan jag var liten, jag jobbar med skogen och jag tröttnar aldrig på skogen. För egen del tycker jag det är fantastiskt att få bo, jaga och plocka svamp i egen skog, säger han om sitt skogsägande.

”Att köpa skog är en säker investering och jag tror att intresset och priserna håller i sig även framöver”
”Att köpa skog är en säker investering och jag tror att intresset och priserna håller i sig även framöver” Foto: Helena Lindgren

Han oroas över det faktum att stora skogsfastigheter säljs till kapitalstarka köpare utifrån.

– Jag tycker det är en tråkig utveckling att köpare med starkt kapital köper upp mark i vårt område. Det blir ju svårt, framförallt för yngre, att köpa när priserna pressas uppåt. Prisutvecklingen har ju varit extrem sedan 1990-talet.

Ser viss avmattning

Enligt statistiken konstaterades en viss avmattning under den senare delen av 2022. Skogsfastigheterna som var till salu låg ute lite längre än vanligt, budgivningarna drog inte iväg lika mycket som tidigare och priset var inte lika högt.

– Rådande marknadsläge skapar delvis en viss osäkerhet hos många. Men framförallt har det högre ränteläget bidragit till en avkylande effekt på priset på skogsfastigheter, säger Markus Helin, marknadsområdeschef på Ludvig & Co Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

– De som är på gång att sälja väntar i det här läget för att se vad som händer, säger Henrik Pålsson.

Med tanke på att skog anses som en trygg investering i oroliga tider tror Ludvig & Co att efterfrågan på skog kommer att vara fortsatt god.

– Vi ser att priserna har planat ut och i vårt område är det en lätt nedgång, men att köpa skog är en säker investering och jag tror att det håller i sig även framöver, säger Henrik Pålsson.

Real utveckling av priset på skogsmark (kr/m³sk)
202020212022Förändring mot förra åretFörändring på 5 årFörändring på 10 år
Norra328360385+6,8%+22%+16%
Mellersta535585560– 4,3%+16%+14%
Södra778881911+3,3%+29%+39%
Sverige521579587+1,4%+22%+24%

Källa: Ludvig & Co

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunDalslandEkonomiFörsäljningLantbrukLudvig & COSkogStatistikVärmlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.