Hoppa till huvudinnehållet

Bluesprofil fyller 50 – firar med musikkalas: ”Ska jamma ända in på småtimmarna”

Publicerad:
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Åmåls okrönte blueskung Klas Kilberg, alias Fat bull, fyller 50 år på fredag. Han firar med 130 inbjudna gäster på Mellanbrons Café. Ungefär 30 av dem är musiker.
Åmåls okrönte blueskung Klas Kilberg, alias Fat bull, fyller 50 år på fredag. Han firar med 130 inbjudna gäster på Mellanbrons Café. Ungefär 30 av dem är musiker. Foto: Ove Rydh

Åmåls okrönte blueskung Klas Kilberg fyller 50 år på fredag, den 3 februari. Musik har varit en stor del av hans liv ända sedan barnsben.

– Jag minns min första vinylskiva som jag köpte som sexåring. Det var Ove Törnqvists ”Blommor och eterneller”. Nu har jag nog 10000 skivor, säger han.

Musikintresset har alltid varit stort hos Klas Kilberg, som redan i sex–sju-årsåldern började spela på sin storasysters orgel. I skolan tog han ett par år senare fiollektioner. Det är speciellt en händelse han minns bäst från den tiden.

– Då gick jag i skola i Säffle och vi fick låna instrument på Trätäljaskolan. Jag glömde avsiktligt fiolen på bussen för det var så himla tråkiga musiklektioner, så den åkte Värmland runt innan den kom till rätta, minns Klas Kilberg.

1983 flyttade han till Åmål. Han kommer även ihåg sitt första skivköp i Åmål. Det var i Elbyråns skivbutik i källarvåningen på Kungsgatan.

– Det var ”Lick it up” med Kiss. Jag gick aldrig in på det där med cd-skivor utan har istället samlat på mig en stor mängd vinylskivor.

Bildade Fat Bull 1996

Bandet Fat Bull bildades redan 1996 tillsammans med Klas Dannäs, bröderna Love och Mark Tholin samt Robert Wangeby. Numera, 26 år senare, består Fat Bull oftast av Dan Magnusson på trummor, Klas Dannäs på bas, Stefan Seger på munspel och Jimmy Östlund är ofta bandets gitarrist.

Under pandemin blev det betydligt färre spelningar med Fat Bull, men precis som ifjol kommer musikerna att spela på sommarens bluesfest då de intar Gamla kyrkan.

Tidigare stavade han sitt namn Claes Kihlberg, men numera har han återgått till den enklare stavningen Klas Kilberg.

Varför ändrade du stavningen?

– I skolan fanns det en till Klas i klassen och då blev det enklare att jag stavade Claes. Men någon gång runt 2009–2010 höll de på att inte släppa ut mig ur England när jag inte stavade som det stod i passet. Jag fick stå i passkön i över en timme.

– Jag är egentligen inte så noga med stavningen, men för att inte få problem vid resor så ändrade jag.

Blir det ett lugnt 50-årsfirande?

– Det kan jag inte påstå. På fredag blir det trerätters middag med ett gott rödvin och på lördag kväll har jag abonnerat Mellanbron och bjudit in ungefär 130 gäster. 30 av dem är musiker, så vi kommer säkert jamma ända in på småtimmarna.

Klas Kilberg har tidigare jobbat som snickare men sedan hösten 2019 är han på Janfire och har hand om lagret och bygger brännare.

– Jag är rätt så händig, så jag är lite alltiallo där.

Vad önskar du dig i present?

– Jag samlar på singelmaltwhisky, så en fin sådan vore trevligt att få.

Under 15 år var Klas Kilberg även aktiv inom Åmål-Säffle boxningsklubb, som han själv var med och drog igång. De senaste åren har han lagt det på is på grund av tidsbrist, men han är fortfarande där ibland och hjälper till.

Klas Kilberg tillsammans med Jimmy Östlund och Daniel Karlsson vid en spelning i Strandcaféts trädgård sommaren 2021.
Klas Kilberg tillsammans med Jimmy Östlund och Daniel Karlsson vid en spelning i Strandcaféts trädgård sommaren 2021. Foto: Ove Rydh

Artikeltaggar

JanfireJimmy ÖstlundKissKonserterMellanbrons Café, Kök och BarMusikRobert WangebySpelningarSäffleVärmlands länÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.