Hoppa till huvudinnehållet

Nye C-ledaren: Jag är en förortskille

Publicerad:
Muharrem Demirok har valts till ny partiledare för Centerpartiet under partiets extrainsatta partistämma.
Muharrem Demirok har valts till ny partiledare för Centerpartiet under partiets extrainsatta partistämma. Foto: Johan Nilsson/TT

Muharrem Demirok har valts till ny Centerledare. Han aviserar förändringar i partiets skolpolitik.

Som väntat blev det riksdagsledamoten och före detta kommunalrådet i Linköping, Muharrem Demirok, som valdes till Annie Lööfs efterträdare.

I sitt tacktal lovade han att vara en partiledare som lyssnar och är en lagledare.

Demirok beskrev läget i Sverige som allvarligt och uppgav att det finns många utmaningar för C att ta tag i.

– Jag känner mig trygg i att alla här är beredda att kavla upp ärmarna och göra det jobb som krävs, sade han till Centerstämmans ombud.

Hårt jobb

Demirok pekade på stigande bränslepriser, barn som inte har råd att äta sig mätta och hävdade att regeringen inte har en politik för att möta klimatkrisen. Han betonade också att det måste sättas stopp för det grova våldet.

– Det krävs hårt jobb och samarbete, inte enkla lösningar och populism, sade den nye partiledaren.

Demirok är uppvuxen i Vårby gård utanför Stockholm.

– Jag vet vem jag är. Jag är en förortskille, sade han i talet.

– Vägen hit har inte varit spikrak.

En stöttande familj, en bra skola och hans bäste kompis gjorde att han blev den första i sin familj som skaffade sig en universitetsutbildning.

Nytt besked

Demirok har inför att han skulle bli partiledare signalerat att han vill se förändringar av Centerns skolpolitik. I sitt tal gav han ett första sakpolitiskt besked.

– Sveriges skolpeng måste göras om, sade han.

Han pekade på att kommunala skolor får ta ett större ansvar än friskolor, till exempel med att se till att de har matsalar och gymnastikhallar. Därför måste kommunala skolor få mer betalt.

I sitt tacktal hade Demirok med något för alla i partiet. Han lovade att fortsätta kämpa för kvinnors lika rättigheter, för hbtq-personers rättigheter och för att det ska gå att bo och leva i hela Sverige.

Extra stämman i Helsingborg valde Demirok med acklamation. Det fanns ingen motkandidat.

Kritiska röster

Men inför partiledarvalet hördes två kritiska röster i talarstolen. Lars Bäckström, ombud från Västerbotten, ansåg att partiet borde ha väntat med att välja ledare till att valanalysen presenterats.

– Muharrem Demirok är en person som är relativt okänd och som jag aldrig talat med, sade han.

Bo Hagström från Skaraborg befarade att tiden för Centern rinner ut med Demirok som partiledare.

– Vi har prövat detta förut, att välja en storstadsledare. Vi vet alla hur det gick då, sade Hagström.

Han var rädd för att partiledarvalet ska få tidningsrubriker som "C överger landsbygden".

Avstod att rösta

En lång rad talare skyndade dock snabbt upp i talarstolen och hyllade både Demirok och partiets valberedning som föreslagit honom.

Som förste vice partiordförande valdes riksdagsledamoten Daniel Bäckström, från Värmland. Han fick som en av tre partiledarkandidater i höstas kritik för att inte ha svarat tydligt på en fråga om huruvida han skulle viga ett samkönat par.

Centerns ungdomsförbund och Centerns studentförbund valde att på extrastämman, som en markering, inte rösta i valet om förste vice ordförande.

Fakta: Muharrem Demirok:

Fakta: Muharrem Demirok:

Muharrem Demirok är Centerpartiets trettonde partiledare.

Han föddes 1976 i Huddinge utanför Stockholm. Hans pappa är från Turkiet och hans mamma är svensk. Demirok har både svenskt och turkiskt medborgarskap.

Demirok har kandidatexamen i statsvetenskap från Linköpings universitet, samma stad där han numera är bosatt med sin familj.

Muharrem Demirok blev medlem i Centerpartiet 2002 och 2005 valdes han in i Centerns partistyrelse. 2009 blev han kommunalråd i Linköping, en post han lämnade när han blev invald i riksdagen 2022. Då blev han också partiets utbildningspolitiske talesperson.

Han har själv berättat att han två gånger dömts för misshandel. Första gången var 1995, då dömdes han till 70 dagsböter. Andra gången var 1999. Han dömdes då till villkorlig dom med samhällstjänst fyrtio timmar.

Källa: Bland annat Centerpartiet.

Artikeltaggar

CenterpartietMuharrem DemirokPolitikValberedning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.