Hoppa till huvudinnehållet

Efter segdragna förhandlingar: Så mycket höjer Åkab hyrorna

Publicerad:
Nu är det klart hur mycket Åkab höjer hyrorna.
Nu är det klart hur mycket Åkab höjer hyrorna. Foto: Ove Rydh

Parternas utgångsbud skilde sig ovanligt mycket och förhandlingarna drog ut på tiden. Men nu står det klart hur mycket Åmåls kommunfastigheter AB, Åkab, höjer hyrorna med.

Sammanlagt 1201 hushåll berörs av överenskommelsen, som innebär att hyrorna höjs retroaktivt från 1 januari med 4,3 procent i genomsnitt.

Att nå en överenskommelse var inte helt lätt. Åkab ville höja hyran med sex procent, vilket Hyresgästföreningen vägrade acceptera. Avståndet mellan parternas utgångspositioner ställde kompromissviljan på sin spets. Konstruktiva lösningar tvingades fram.

– Efter tuffa förhandlingar kunde vi till sist sluta ett avtal, säger Hyresgästföreningens Sophia Fors.

Åkabs vd Magnus Dalsbo är inne på samma spår:

– Skönt att komma i mål. Det var lite allmänt trevande i början, innan vi kunde se vart diskussionerna tog vägen.

Åkabs vd Magnus Dalsbo påpekar att hyresförhandlingar över hela landet varit ovanligt segdragna i år, till följd av det ekonomiska läget.
Åkabs vd Magnus Dalsbo påpekar att hyresförhandlingar över hela landet varit ovanligt segdragna i år, till följd av det ekonomiska läget. Foto: Karin Olsson

Varierar en hel del

För lägenhetsinnehavarna varierar höjningen mellan 2,15 och 4,46 procent. Skillnaderna beror bland annat på vilken fastighet man bor i, samt hur hyran förhåller sig till lägenhetens geografiska läge och boendestandard.

Som exempel kommer höjningen för en genomsnittlig tvårumslägenhet om 60 kvadratmeter att landa på 239 kronor. Om Åkab fått igenom sitt utgångsbud skulle höjningen i stället blivit 333 kronor.

– Med de kostnadshöjningar vi ser vad gäller exempelvis el och fjärrvärme hade vi behövt en höjning på den nivån, säger Magnus Dalsbo. Nu får vi analysera hur läget ska tacklas.

Sophia Fors har förhandlat för Hyresgästföreningen.
Sophia Fors har förhandlat för Hyresgästföreningen. Foto: Nils-Olof Larsson

Under årets förhandlingar har parterna även tagit vissa steg för att på sikt rätta till obalanser i hyresnivån som uppstått över tid. Målet är att hyrorna ska bli så rättvisa som möjligt och bättre stämma överens med de värden som hyresgästerna ser i sitt boende. Det är också förklaringen till varför årets höjning varierar med drygt två procentenheter från lägst till högst.

– Vi har konstaterat att hyrorna spretar och att hyresgäster inte betalar lika hyra för likvärdiga lägenheter, säger Sophia Fors.

Enats om faktorer

En annan orsak till varför årets förhandlingar blev ovanligt långdragna är att man nu trevande började implementera den så kallade Treparten, tillägger Magnus Dalsbo. Det handlar om ett antal faktorer som Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna gemensamt kommit fram till att förhandlingarna mellan parterna ska baseras på. Tidigare har det ofta saknats en samsyn, vilket lett till utdragna och konfliktfyllda förhandlingar. När Treparten satt sig kommer processen förhoppningsvis gå snabbare.

Artikeltaggar

ÅkabÅmålAvtalBostad och byggenFastigheterHushållHyresgästföreningenHyresrätterLägenheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.