Hoppa till huvudinnehållet

Myntfynden i Edsleskog i fokus på lokalhistorisk konferens i Mellerud

Publicerad:
På lördag hålls det en lokalhistorisk konferens i tingshuset i Mellerud. På eftermiddagsprogrammet står myntfynden som gjordes vid de arkeologiska utgrävningarna av Edsleskogs medeltida tegelkyrka i fokus.
På lördag hålls det en lokalhistorisk konferens i tingshuset i Mellerud. På eftermiddagsprogrammet står myntfynden som gjordes vid de arkeologiska utgrävningarna av Edsleskogs medeltida tegelkyrka i fokus. Foto: Karin Olsson

På lördag hålls en lokalhistorisk konferens i Melleruds tingshus. Förmiddagstemat är äldre kartor och ortsnamn i Dalsland medan eftermiddagen ägnas åt myntfynden vid utgrävningen av Edsleskogs gamla kyrka.

Konferensen anordnas av Dalslands Fornminnes- och hembygdsförbund i samarbete med Vuxenskolans Regionförbund.

Under eftermiddagen står den arkeologiska utgrävningen av gamla kyrkoruinen i Edsleskog i fokus. Tyngdpunkten ägnas åt myntfynden som gjordes. Christian Mühlenbock, före detta chef vid Lödöse museum, föreläser om vad mynten kan berätta om den medeltida kyrkan i Edsleskog samt andra dateringar som kan ge information om kyrkans ålder.

Under förmiddagspasset föreläser Stefan Nilsson, kulturgeograf från Lysvik, om kulturhistoriska kartor. Maria Löfdahl, docent och namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen i Göteborg, håller föredrag om ortsnamn i Dalsland, bland annat Munkhätta i Edsleskog.

Camilla Kärrstedt, arkivassistent vid Institutet för språk och folkminnen i Göteborg, demonstrerar webbversionen av databasen Folke om folkminnen i Dalsland.

Artikeltaggar

Christian MühlenbockDalslandDalslands fornminnes- och hembygdsförbundEdsleskogInstitutet för språk och folkminnenLödöse museumMellerudTeknik och vetenskapUtgrävningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.