Hoppa till huvudinnehållet

Aktion för att rädda kulturskolan – fick inga löften

Publicerad:
Jokum Lind Jensen och David Ekelund är föräldrar som engagerar sig starkt för konstskolan i Fengersfors. I torsdags träffade de kommunalrådet Michael Karlsson (M) och kommundirektör Jan-Erik Samuelsson på Not Quite. På bilden även Lisa Bürgemeister.
Jokum Lind Jensen och David Ekelund är föräldrar som engagerar sig starkt för konstskolan i Fengersfors. I torsdags träffade de kommunalrådet Michael Karlsson (M) och kommundirektör Jan-Erik Samuelsson på Not Quite. På bilden även Lisa Bürgemeister. Foto: Roger Pettersson

På torsdagskvällen träffade kommunalrådet Michael Karlsson (M) och kommundirektör Jan-Erik Samuelsson föräldrar som engagerat sig för att rädda kulturskolan i Fengersfors.

Samtidigt lämnade åtta lärare, med musikläraren Hanna Johansson Kull som initiativtagare, över en namninsamling med 352 underskrifter i protest mot nedskärningar inom kulturskolan i Åmåls kommun.

– Det var ett givande samtal där vi lyssnade av läget och fick lite olika inspel. Jag kan i nuläget inte utlova eller säga något om besparingarna. Kommunstyrelsens budget fastslås på onsdag, säger kommunalrådet Michael Karlsson (M), efter torsdagens Fengersforsbesök.

Hur ser du på kulturskolans betydelse?

– Det är en viktig verksamhet, det finns inga andra tankar om det. Kulturen är ett högt prioriterat område inom Åmåls kommun, men det är tuffa tider ekonomiskt nu och det får man ha förståelse för.

Jokum Lind Jensen och David Ekelund, engagerade föräldrar för att rädda kulturskolan i Fengersfors, träffade kommunalrådet och kommundirektören på Not Quite.

– Det är ju bra att politikerna gärna vill ha en dialog, men de vill inte lova något. Vi vill inte lägga ner konstskolan i Fengersfors för det blir då svårt att starta upp en kommunal verksamhet igen, säger Jokum Lind Jensen.

– Vi pratade om generella nedskärningar inom kulturskolan, vissa tjänster som kan försvinna och att en avgift i kulturskolan kan komma att återinföras, men inga beslut är ännu tagna. Vi vill förmedla att de måste se konstskolan i Fengersfors som en investering.

Oro i Fengersfors – framtiden hotad för konstskolan på Not Quite

Avgift ger elevtapp

Åtta lärare på Åmåls kulturskola, bland andra musikläraren Hanna Johansson Kull, lämnade samtidigt över en namninsamling, mot befarade besparingar inom kulturskolans verksamheter. 352 personer har skrivit under.

Innan avgifterna togs bort 2016 kostade enskild undervisning ungefär 700 kronor per termin och gruppundervisning cirka 300 kronor per termin. Orkestrar och ensembler var kostnadsfria.

En enkät som skickats ut till kulturskoleelevernas föräldrar antyder att skolan skulle drabbas av ett elevtapp på ungefär 30 procent om samma avgift som fanns 2016 återinförs och cirka 50 procent om en högre avgift än 2016 införs, enligt Hanna Kull Johansson.

Färre elever betyder i slutändan färre lärartjänster och att fler jobb på kulturskolan på sikt riskerar att försvinna.

– Ju högre avgift desto större elevtapp. Avgifterna behöver alltså vara lägre än tidigare för att behålla elever. Hur låga avgifter det rör sig om vet vi inget om i dagsläget, eftersom inget beslut ännu är taget.

Vad diskuterade ni med kommunalrådet?

– Vi hann bara prata lite kort eftersom det egentligen var de engagerade föräldrarna i Fengersfors som bjudit in kommunalrådet och kommundirektören. Men vi lärare på kulturskolan och chefen Charlotte Ellénius har ett möte med dem redan på måndag.

Vilka besparingar rör det sig om?

– Mer än Jessica Fleetwoods 30-procentstjänst på konstskolan i Fengersfors.

Hanna Kull Johansson fortsätter:

– Kulturskolans verksamhet är jätteviktig. Generellt får vi ett rikare kulturliv i Åmål och vi såg en enorm tillströmning av elever när avgiften slopades. Det hjälper även till i integrationsarbetet, säger Hanna Johansson Kull.

Kommunalrådet Michael Karlsson (M) träffade i torsdags engagerade föräldrar för dialog om konstskolan i Fengersfors. På måndag har han möte med kulturskolechefen Charlotte Ellénius och lärarna på kulturskolan.
Kommunalrådet Michael Karlsson (M) träffade i torsdags engagerade föräldrar för dialog om konstskolan i Fengersfors. På måndag har han möte med kulturskolechefen Charlotte Ellénius och lärarna på kulturskolan. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBeslutBudgetarCharlotte ElléniusFengersforsJan-Erik SamuelssonKommunstyrelsenKulturskolan ÅmålLärareMichael KarlssonNot QuiteSkola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.