Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Trygghets- och säkerhetsenhet kompletterar det förebyggande arbetet

Publicerad:
Sverigedemokraterna vill genom att skapa en kommunal trygghets- och säkerhetsenhet dels göra det arbete som redan i dag utförs med hjälp av inhyrda företag, dels öka tryggheten och säkerheten och bidra med ökad service för kommunens medborgare.
Sverigedemokraterna vill genom att skapa en kommunal trygghets- och säkerhetsenhet dels göra det arbete som redan i dag utförs med hjälp av inhyrda företag, dels öka tryggheten och säkerheten och bidra med ökad service för kommunens medborgare. Foto: Tim Aro/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Reflektion över Sten Lindströms insändare om spartips i dyrtider.

Sten Lindström har rätt när han skriver att statistiken över antalet anmälda brott har minskat över tid. Jag var med på mötet där statistiken redovisades och kan bidra med mer statistik.

Vartannat företag drabbas varje år av brott, vanligast är stölder, inbrott och skadegörelse. Hälften av företagen som utsatts för någon typ av brott har inte anmält att de drabbats, anledningen är att det inte är någon idé eftersom polisen ändå inte kommer. Antalet anmälda brott under 2021 var i Åmåls kommun 1024, alltså nästan tre varje dag 365 dagar om året och att den styrande minoriteten vill förändra de siffrorna tycker Sten Lindström är märkligt.

Insändare: Spartips i dyrtider

Sverigedemokraterna lämnade i juni 2022 in en motion om att utreda möjligheterna att inrätta en trygghets-/säkerhetsenhet och förslag på hur en sådan kan se ut. Anledningen var en undersökning bland pensionärer där 30 procent uppgav att de inte gick ut efter mörkrets inbrott ens i det område de bor. Om Sten Lindström läst SD:s motion så hade han sett att det inte handlar om att fylla vaktbolags eller andras kassaskrin med våra skattepengar utan om att dels göra det arbete som redan i dag utförs av inhyrda företag, dels öka tryggheten och säkerheten samt bidra med ökad service för kommunens medborgare genom att finnas synliga dygnet runt i kommunen.

Åmåls kommun, socialtjänsten och skolan, satsar redan i dag stora pengar på förebyggande arbete för barn och unga, och det är bra. Allt från familjecentralen med öppna förskolan till ungdomsgården Huset. En trygghets- och säkerhetsenhet kommer att komplettera den verksamheten inte minska den.

Sten Lindström insinuerar också att Sverigedemokraterna inte är i opposition. För att kunna vara något annat måste man ingå valtekniskt samarbete eller ingå skriftliga avtal om att styra gemensamt. Inget av detta har SD gjort med något parti, så vi förbehåller oss rätten att kalla oss det vi är, ett oppositionsparti.

Till slut lite om pengar, Sten Lindström påvisar vad man skulle kunna använda 3,5 miljoner kronor till i kommunens verksamheter. Ja, nästan den siffran är väl vad kommunens skattebetalare kommer att få betala för avgående kommunalrådets femåriga avgångsvederlag om man räknar med sociala avgifter.

Ove Kaye

Sverigedemokraterna Åmål

Åmålsföretagare oroliga för kriminaliteten – så ska problemet stävjasMiljonsatsning på ny säkerhetsenhet utreds – Åmål går vidare med SD:s vallöfte

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBrottInbrottInsändareMotionerOve KayeStatistikSten LindströmSverigedemokraterna