Hoppa till huvudinnehållet

Kopplingen mellan Cherson och Tösse

Publicerad:
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besökte 2008 Gammalsvenskby (Zmijevka) under ett statsbesök i Ukraina. Kungaparet besökte då bland annatsvenska kyrkan i byn.
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besökte 2008 Gammalsvenskby (Zmijevka) under ett statsbesök i Ukraina. Kungaparet besökte då bland annatsvenska kyrkan i byn. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Cherson i södra Ukraina, vid floden Dnjeprs utlopp i Svarta havet, är hårt drabbat av det ryska anfallskriget mot landet. I Cherson finns Gammalsvenskbyn. SVT hade för en tid sedan ett reportage om krigets konsekvenser för byborna.

Det finns en anknytning mellan denna by och Tösse. Detta är bakgrunden: På 1780-talet tvångsförflyttades ungefär ettusen personer – till största delen svenska bönder – från ön Dagö utanför Estlands kust till Cherson i det Nyryska guvernementet. Dessa bönder fick sällskap med bland andra kolonister från Danzig och krigsfångar från Sverige. Det var en lång vandring till fots. Ungefär hälften av de fördrivna kom fram till Cherson. Många barn och äldre fick sätta livet till på vandringen. De hade blivit lovade färdigbyggda hus och odlingsbar jord. I själva verket fanns ingenting förberett. Livet förblev hårt. Men de grundade sin svenskbybo.

Denna svenskbybo finns fortfarande kvar. Vid en folkräkning i Ukraina för 20 år sedan fanns omkring 200 personer med svenskt ursprung. Byn har besökts av flera från det officiella Sverige. Kungaparet har varit där. En del av byborna kan fortfarande formulera sig på en ålderdomlig svenska.

Anknytningen till Tösse? Efter svåra krigsår, missväxt och revolution kämpade svenskbybor för att få komma till Sverige. Och 1929 fick en stor del av befolkningen de ryska myndigheternas tillstånd att utvandra. den 1 augusti 1929 kom dessa invandrare till Trelleborg. Sedan blev det några dagar i Jönköping innan det var dags att flytta till andra platser i Sverige.

Familjen Peter Annas kom med tåg till Tösse station 21 augusti 1929 och möttes av Victor Olsson. Han var arrendator på Tösse prästgård. Där fick familjen plats, med fadern Peter Annas, tre söner och dottern Kristina. Barnens mor avled på Svarta havet under resan till Sverige. En del av svenskbyborna återvände till Ukraina och Sovjetunionen, andra fortsatte till andra länder, flera till Kanada. Familjen Annas blev emellertid kvar i Sverige, men inte i Tösse utan bosatte sig tillsammans med andra svenskbybor på Gotland. Men de gjorde besök i Tösse.

Victor Olssons barn, med Micrander som nytt familjenamn, behöll kontakten med familjen från Gammalsvenskbyn och besökte byborna vid olika tillfällen. Särskilt Ingemar Micrander som var lärare på Hemse folkhögskola på Gotland. Hur jag kan känna till det här? Min källa är Birgit Micrander. Henne samtalade jag gärna och ofta med.

Artikeltaggar

GammalsvenskbyKrönikorSovjetunionenSvarta havetSVTTösseUkrainaUkrainakriget