Hoppa till huvudinnehållet

Två månader till inflyttning – full fart på skolbygget i Tösse

Publicerad:
Fastighetsingenjören Mikael Hedlund är Åkabs ansvarige för skolbygget. Här står han där den nybyggda skoldelen övergår i den gamla.
Fastighetsingenjören Mikael Hedlund är Åkabs ansvarige för skolbygget. Här står han där den nybyggda skoldelen övergår i den gamla. Foto: Fredrik Tacacho

Om- och tillbyggnaden av Tösses skola närmar sig slutspurten. Två intensiva månader väntar innan eleverna får lämna modulerna och flytta in på skolan. Efter påsklovet – om allt går enligt plan.

– Jag är inte lugn men byggarna är lugna, det räcker, säger Mikael Hedlund, fastighetsingenjör hos byggherren Åkab.

Ungefär ett år efter byggstarten närmar sig om- och tillbyggnaden av Tösse skola upploppet. Om knappt två månader, den 31 mars, ska skolan slutbesiktigas.

Ett par veckor senare, efter påsklovet, är det tänkt att eleverna ska flytta in.

– Modulerna som vi har hyrt försvinner efter påsklovet, säger Mikael Hedlund, fastighetsingenjör på Åkab.

Spaden i jorden för Tösses nya skola: ”Känns väldigt spännande”Avskalat modernt: Så blir Tösse skola efter ombyggnaden

Att det ska bedrivas undervisning i lokalerna om blott två månader är svårt att föreställa sig i byggdammet i det tomma skal som skolan till stor del består i idag. Det råder full aktivitet, med både målare, snickare och elektriker som springer om varandra på byggarbetsplatsen.

– Det finns en hel del kvar att göra. Jag är inte lugn men byggarna är lugna, det räcker. Jag skulle få magsår av att gå här, säger Mikael Hedlund.

För tillfället är det drygt 30 personer på plats på bygget.

– Jag vet att elarbetarna kör övertid just nu.

Nya huvudentrén till skolan.
Nya huvudentrén till skolan. Foto: Fredrik Tacacho

Projektet utförs i form av totalentreprenad genom Mellerudsföretaget Bertil Johansson Bygg. Även Karlstad Mark & VA, som landskapsarkitekt, och Assemblin, som sköter el- och ventilationsinstallation, är involverade i projektet.

– Det har gått jättebra och smidigt. Vi är jättenöjda med byggentreprenören, säger Mikael Hedlund.

Tillbyggnaden är ritad av Klara arkitekter i Karlstad. En av utmaningarna har varit att få tillbyggnaden i symbios med den gamla skolan. Tegelfärgen på den gamla delen har exempelvis plockats upp i den nya delen.

Endast små justeringar har gjorts jämfört med den ursprungliga ritningen.

– Det har bara varit småändringar under resans gång, som verksamheten har kommit på, men vi har hunnit med dem, säger Mikael Hedlund.

Hit ska förskolan Solrosen flytta med två avdelningar med gemensam ingång. Vad som kommer att hända med deras nuvarande lokaler, på andra sidan Tössevallen, är inte bestämt än.
Hit ska förskolan Solrosen flytta med två avdelningar med gemensam ingång. Vad som kommer att hända med deras nuvarande lokaler, på andra sidan Tössevallen, är inte bestämt än. Foto: Fredrik Tacacho

När skolan är inflyttningsklar efter påsk kommer den att rymma nästan dubbelt så många elever som tidigare, från omkring 80 personer till cirka 140. Men då ingår även en helt ny förskoleavdelning. Förskolan Solrosen, som i dag håller till på andra sidan Tössevallen, kommer att flytta till nya lokaler i skolbyggnaden.

Den nya skoldelen innehåller även nytt och större skolkök, matsal, personalrum och fritidslokaler. Tillbyggnaden består även i en helt ny våning, ovanpå den befintliga huvudbyggnaden där det kommer att bli klassrum med fin utsikt över nejderna.

Den nya skolan är väl tilltagen. Nyproduktion är på 900 kvadratmeter, varav förskoledelen utgörs av 300 kvadratmeter. Hela den gamla skolan, på 1100 kvadratmeter renoveras samtidigt. Bland annat har samtliga fönster har bytts ut. Den enda lokalen som lämnas helt oberörd är gymnastiksalen.

Skolan får ett helt nytt tillagningskök med tillhörande matsal.
Skolan får ett helt nytt tillagningskök med tillhörande matsal. Foto: Fredrik Tacacho
Liksom vid samtliga nyproduktioner där Åkab är byggherre har taket har försetts med solpaneler som kommer att täcka en hel del av skolans elbehov.
Liksom vid samtliga nyproduktioner där Åkab är byggherre har taket har försetts med solpaneler som kommer att täcka en hel del av skolans elbehov. Foto: Fredrik Tacacho
Den nya skoldelen smälter ihop fint med den gamla tegelbyggnaden.
Den nya skoldelen smälter ihop fint med den gamla tegelbyggnaden. Foto: Fredrik Tacacho
Även utemiljön har fått ett lyft med nya lekplatser för både förskole- och skolområdet.
Även utemiljön har fått ett lyft med nya lekplatser för både förskole- och skolområdet. Foto: Fredrik Tacacho
En av lektionssalarna på övervåningen. De stora fönstren ger stort ljusinsläpp och fin utsikt över skogs- och åkerlandskapet.
En av lektionssalarna på övervåningen. De stora fönstren ger stort ljusinsläpp och fin utsikt över skogs- och åkerlandskapet. Foto: Fredrik Tacacho
En ny infart har asfalterats och försetts med staket med fickor för på- och avstigning.
En ny infart har asfalterats och försetts med staket med fickor för på- och avstigning. Foto: Fredrik Tacacho
Magnus Dalsbo, vd på Åkab, och Mikael Hedlund, fastighetsingenjör på Åkab inspekterar den nya entrén vid förskolan. En stor yta utanför entrén har försetts med plattor och ett stort tak för att skydda barnen från sol och regn.
Magnus Dalsbo, vd på Åkab, och Mikael Hedlund, fastighetsingenjör på Åkab inspekterar den nya entrén vid förskolan. En stor yta utanför entrén har försetts med plattor och ett stort tak för att skydda barnen från sol och regn. Foto: Fredrik Tacacho
Mikael Hedlund och Magnus Dalsbo besökte förra veckan Tösse för att se hur den nya skolan växer fram. I bakgrunden syns den nya påbyggnaden.
Mikael Hedlund och Magnus Dalsbo besökte förra veckan Tösse för att se hur den nya skolan växer fram. I bakgrunden syns den nya påbyggnaden. Foto: Fredrik Tacacho
Den trånga matsalen var ett av de stora bekymren i den gamla skolan. Nu byggs en stor matsal med plats för cirka 40 elever åt gången.
Den trånga matsalen var ett av de stora bekymren i den gamla skolan. Nu byggs en stor matsal med plats för cirka 40 elever åt gången. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅkabAssemblinBarnFörskolorKarlstadMagnus DalsboSkola och utbildningSkolorTösseTössevallenUndervisning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.