Hoppa till huvudinnehållet

Ny samverkan satsar 16 miljoner på att stärka skogen

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Samverkansprojektet Arena Skog ska satsa 16 miljoner kronor på att öka affärsmöjligheterna och vidareutveckla skogens många värden.
Samverkansprojektet Arena Skog ska satsa 16 miljoner kronor på att öka affärsmöjligheterna och vidareutveckla skogens många värden.

Flera aktörer gör nu en gemensam insats för att stärka konkurrenskraften hos regionens skogsägare och skogsföretag. Samverkansprojektet Arena Skog ska satsa 16 miljoner kronor på att öka affärsmöjligheterna och vidareutveckla skogens många värden.

Leder satsningen gör Gröna Klustret Nuntorp, Hushållningssällskapet Västra, Hushållningssällskapet Sjuhärad och SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet).

– Vi har förberett den här satsningen under flera års tid tillsammans med skogsägare, andra skogsföretag men också med kommunalförbund, Västra Götalandsregionen, Innovatum Science Park, LRF, Johanneberg Science Park och Skogsstyrelsen, säger Carin Alfredsson, verksamhetsledare vid Gröna Klustret Nuntorp, i ett pressmeddelande.

Skog i Västra Götalandsregionen:

I Västra Götaland omsätter skogsnäringen årligen cirka 32 miljarder kronor och sysselsätter mer än 7 000 personer.

Cirka 80 procent av länets skogsmark ägs av enskilda skogsägare.

Många företagare i länet har skogen som bas exempelvis skogsentreprenörer, träförädlings-, skogsskötsel- och besöksnäringsföretagare.

Skogen har också stor betydelse för friluftsliv, kultur och den biologiska mångfalden.

Källa: Arena Skog

Målet med Arena Skog är att samla skogens alla intresseområden för att kunna fortsätta utveckla den till nytta för många.

Arena Skog ska främst fokusera på skogsägaren och företag nära knutna till dessa, som parterna bakom projektet menar är helt avgörande för utvecklingsarbetet, då det är de som i slutändan ska fatta beslut om sin skog och till vad och hur den ska användas.

– Det är en styrka att vi kommer att arbeta i hela Västra Götaland och att vi också har med oss många olika slags företag och representanter för skogsnäringen och utveckling. Det behövs för att hitta nya lösningar på problem och utveckla nya affärsmöjligheter, säger Jonas Bodenhem, vd Hushållningssällskapet Sjuhärad och Viktoria Bawelin, vice vd Hushållningssällskapet Västra.

Skapa ny kunskap

Projektet ska också bidra till att höja kunskaper hos företagare och skapa ny kunskap genom att bland annat stötta kunskapsöverföring mellan forskning, skogsägare och skogsföretag.

Arena Skog ska främst fokusera på skogsägaren och företag nära knutna till dessa,.
Arena Skog ska främst fokusera på skogsägaren och företag nära knutna till dessa,. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I satsningen ingår bland annat att starta upp ett större årligt skogsevent i Västra Götaland.

– Tillsammans kommer vi arrangera utbildningar, fältbesök, och seminarier inom skogens alla delar och här kommer SLU:s expertkunskaper att vara ett viktigt element för att öka kunskapsnivån inom skogssektorn säger Henrik Böhlenius, samverkanslektor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Bestående samarbete

Arena Skog kommer att utgöra neutral part utan egna affärsmässiga intressen i skogen och finansieras med hjälp av EU:s regionalfond Västsverige, Västra Götalandsregionen, Fyrbodals kommunalförbund samt med insatser från skogsföretag.

Målet är att Arena Skog blir ett bestående samarbete mellan skogsföretag, forskare, science parks och offentlig sektor.

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldDjur och naturEUHushållningssällskapet VästraJohanneberg Science ParkLRFNuntorpSkogSkogsstyrelsenVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.