Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsåkarna grejade skidbytet – flera medaljer i Kalhyttan

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Agnes Gustafsson, Alva Olsson och Vendela Olsson gjorde alla fina lopp i D15-16-klassen, som körde ovanligt långt – åtta kilometer.
Agnes Gustafsson, Alva Olsson och Vendela Olsson gjorde alla fina lopp i D15-16-klassen, som körde ovanligt långt – åtta kilometer. Foto: Åmåls OK

I helgen arrangerade Filipstad SK en av årets mest efterlängtade tävlingar för åkarna i Åmåls OK – Kalhyttan Skiathlon, med skidbyte. Förra veckans träning på skidbyte gav resultat – Åmålsåkarna körde hem flera medaljer. I Borås körde bröderna Gustaf och Walter Persson hem varsitt brons i Götalandsmästerskapen.

Kalhyttans fina anläggning bjöd på perfekt preparerade spår, blå himmel och minus 10 grader när skiathlon avgjordes i lördags.

Åmåls OK mönstrade en trupp på elva åkare. Först ut var klubbens för dagens yngste åkare, Loui Alsin i klassen H9–10. Till skillnad från de äldre klasserna avgjordes den utan skidbyte, på en tvåkilometersslinga med klassisk teknik. Alsin lottades långt bak i startfältet men visade prov på fin teknik när han säkert manövrerade sig fram genom fältet och tog hem segern med en marginal på 38 sekunder.

Även Ida Nilsson, i klassen D11–12, lottades långt bak i startfältet men kunde avancera ett par platser under den två kilometer långa klassiska delen av loppet och gled in på en fin fjärdeplats.

Oskar Olsson hade länge ledningen i H11–12, men efter ett fall tvingades han släppa Nils Liljemark förbi sig.
Oskar Olsson hade länge ledningen i H11–12, men efter ett fall tvingades han släppa Nils Liljemark förbi sig. Foto: Åmåls OK

Oskar Olsson i H11–12 öppnade i ett högt tempo och hade en tiosekundersledning vid skidbytet. På fristilsslingan började Nils Liljemark från SK Bore knappa in och i sista kurvan in på upploppet fick Oskar Olsson felskär och föll varpå Liljemark kunde passera Oskars om slutade tvåa.

I D13–14 visade Eira Olsson fin dagsform. Hon åkte ifrån konkurrenterna direkt i starten och efter fyra kilometers åkning kunde hon ohotad glida i mål som vinnare, med en marginal på över en och en halv minut.

Noel Alsin och Emil Torpman kom till start i den jämna H13–14-klassen. Emil Thorpman visade prov på viljestyrka då han rejält mörbultad efter ett fall i trängseln ändå fullföljde loppet och tog sig i mål på en nionde plats.

Noel Alsin körde in som trea i H13–14.
Noel Alsin körde in som trea i H13–14. Foto: Åmåls OK

Noel Alsin låg med i klungan hela vägen och efter en hård duell med Klas Eriksson från Sunne kunde han korsa mållinjen som trea.

I D15–16 var distansen åtta kilometer, vilket är betydligt längre än vanligt. Alva Olsson har tävlat sparsamt hittills i vinter men tränat desto mer. Nu satte hon upp en hög fart direkt och hade vid skidbytet skapat sig en lucka till övriga åkare på runt tio sekunder. Luckan växte under fristilsdelen och segermarginalen blev till slut 34 sekunder. Agnes Gustafsson förde länge en kamp med Juni Rudström, Grava SK, om andraplatsen i klassen. På fristilssträckan visade ÅOK-åkaren prov på fin form och kunde soloåka i mål som ohotad tvåa i klassen. Vendela Olsson inledde även hon offensivt och efter att ha grävt djupt i kraftreserverna kunde Vendela gå i mål som fyra i klassen.

Sekundstrid i H15-16

Sista Åmålsåkare till start för dagen var Anton Persson i H15-16. Klassen brukar bjuda på väldigt täta race – så även denna gång. Fyra åkare bildade tätkvartett under den inledande klassiska slingan. Persson fick till ett hyfsat skidbyte och gick ut som trea halvvägs in i loppet. Arvikaåkaren Petter Karlsson gjorde ett litet ryck i början av fristilsslingan men efter ett par kilometer hade ÅOK-åkaren avancerat i fältet, och gått upp i täten. På upploppet var det en tät kamp om positionerna men Anton Persson lyckades försvara sin ledning och kunde med krampande vader gå i mål som etta – med mindre än en sekunds marginal.

Anton Persson och Arvikaåkaren Petter Karlsson har haft flera jämna dueller i vinter. Den här gången var Anton Persson starkast, med det skiljde bara en halv sekund mellan åkarna efter åtta kilometers åkning.
Anton Persson och Arvikaåkaren Petter Karlsson har haft flera jämna dueller i vinter. Den här gången var Anton Persson starkast, med det skiljde bara en halv sekund mellan åkarna efter åtta kilometers åkning. Foto: Åmåls OK

Dubbla brons i Borås

På lördagen åkte även två åkare från Åmåls OK till Götalandsmästerskapen i Borås. Tävlingarna hade flyttats från ett tidigare datum och nu åkte bröderna Gustaf och Walter Persson dit för att försvara klubbens färger.

Walter Persson yckades knipa ett brons i det klassiska distansloppet i H13. Storebror Gustav ville inte vara sämre och lyckades även han bärga ett brons i klassen H15.

Agnes Gustafsson gjorde ett starkt lopp i D15–16.
Agnes Gustafsson gjorde ett starkt lopp i D15–16. Foto: Åmåls OK
I D13–14  visade Eira Olsson fin dagsform och vann med en marginal på över en och en halv minut.
I D13–14 visade Eira Olsson fin dagsform och vann med en marginal på över en och en halv minut. Foto: Åmåls OK

Artikeltaggar

Alva OlssonBoråsEira OlssonGrava SKKalhyttanMedaljerMotion och hälsaSK BoreSportTräningVinterÅmåls OK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.