Hoppa till huvudinnehållet

Dystra framtidsutsikter – vart femte företag i Fyrbodal ser ökad varselrisk

Publicerad:
Vart femte företag, 20 procent, i Fyrbodal ser även en ökad risk för varsel de kommande sex månaderna, enligt den senaste företagspanelen som Svenskt Näringsliv har sammanställt.
Vart femte företag, 20 procent, i Fyrbodal ser även en ökad risk för varsel de kommande sex månaderna, enligt den senaste företagspanelen som Svenskt Näringsliv har sammanställt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Framtidsutsikterna är nu dystrare än i början av pandemin. Förväntningarna på framtida försäljning och produktion bland företagen, som drabbas av ökande kostnader och minskad efterfrågan, har vänt från positiv till negativ på tre månader.

Vart femte företag, 20 procent, i Fyrbodal ser även en ökad risk för varsel de kommande sex månaderna, enligt den senaste företagspanelen som Svenskt Näringsliv har sammanställt.

Däremot verkar det som att företagen i Fyrbodal klarat sig något bättre än på andra håll runt om i landet. I hela riket är det nämligen 26 procent av företagen som svarat att det finns en risk för varsel de kommande sex månaderna.

Lågkonjunkturen, som innebär minskad konsumtion för hushållen vilket i slutändan drabbar även företagen med minskad efterfrågan, ser ut att bita sig fast.

Enligt Svenskt Näringslivs senaste konjunkturuppdatering kommer Sverige att befinna sig i lågkonjunktur de kommande två åren. Hushållen spås fortsätta att dra ner konsumtionen och arbetslösheten förväntas stiga samtidigt som BNP förväntas falla med 1,6 procent under 2023.

Artikeltaggar

ArbeteArbetslöshetFörsäljningHushållSvenskt NäringslivVarsel

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.