Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget: Ingen nystart av Strömkullegymnasiet 2024

Publicerad:
Det blir, av allt att döma, ingen nystart av Strömkullegymnasiet i Bengtsfors 2024.
Det blir, av allt att döma, ingen nystart av Strömkullegymnasiet i Bengtsfors 2024. Foto: Sofie Borg

Det blir ingen nystart av nationella program på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors 2024. I alla fall inte om det borgerliga styret får som man vill.

Kommunstyrelsens utbildningsutskott föreslår nu kommunstyrelsen att inte initiera någon nystart av gymnasiet.

– Den externa konsultutredning som gjorts när det gäller frågan om framtiden för Strömkullegymnasiet har kommit fram till att elevunderlaget inte räcker till. Samtidigt har vi minskade barnkullar i kommunen, säger Anders Forsberg (M), ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott.

Anders Forsberg (M) är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott i Bengtsfors.
Anders Forsberg (M) är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Han fortsätter.

– Om Bengtsfors kommun ska kunna driva Strömkullegymnasiet vidare kommer det att kosta kommunen mellan 5 och 10 miljoner kronor extra utöver vad ordinarie gymnasium redan kostar oss idag. Med det ekonomiska läget vi har nu i kommunen kan jag inte ställa mig bakom ett sådant beslut. Sedan är det hela förstås jättebeklagligt, säger Anders Forsberg.

S: ”Inte nog berett”

Socialdemokraterna menar dock att ärendet inte är tillräckligt berett för att partiet ska kunna ställa sig bakom det borgerliga styrets förslag.

Viktoria Gradin (S) är ledamot i kommunstyrelsens utbildningsskott.
Viktoria Gradin (S) är ledamot i kommunstyrelsens utbildningsskott. Foto: Conny Hultgren

– Från Socialdemokraternas sida anser vi att man bör invänta att den dimensioneringsutredning för gymnasieskolan som staten har beslutat om ska sjösättas. Det sker 2025. Om den går i lås så kommer olika gymnasier i Dalsland kunna samarbeta i stället för att konkurrera med varandra, säger Viktoria Gradin (S), ledamot i kommunstyrelsens utbildningsskott.

Anders Forsberg menar dock att det måste vara minst två kommuner som samverkar i så fall.

– Och där är vi inte, långtifrån. Jag ställer inga större förhoppningar på dimensioneringsutredningen. Men jag stänger inga dörrar för framtiden. Det kan till exempel vara en arbetsgivare som kanske vill starta något och behöver en utbildning. Då ser jag inga som helst problem att vi startar något, säger Anders Forsberg.

”Borde agerat tidigare”

Ett av Socialdemokraternas löften i fjolårets valrörelse var att försöka få till en nystart av Strömkullegymnasiet.

– Det är något vi har lovat våra väljare och vi kommer att fortsätta kämpa för gymnasiet, säger Viktoria Gradin.

Hon tycker att det borgerliga styret har agerat för sent när det gäller Strömkullegymnasiet.

– Det borde kunna ha gjorts saker tidigare för gymnasiet. Man skulle ha satsat tydligare på marknadsföring och visat upp skolan på ett bättre sätt gentemot de lägre årskurserna. För det finns möjligheter. Strömkullegymnasiets estetprogram borde kunna samarbeta med Stenebyskolan, gymnasiets livsmedels- och restaurangprogram borde profileras starkare mot de lokala restaurangerna och industriprogrammet mot de lokala industrierna, säger Viktoria Gradin.

Nedåtgående trend

Hon fortsätter.

– Grundfrågan är: Vill vi eller vill inte? Bengtsfors är en liten ort med en nedåtgående trend. Jag tror att det är viktigt med en lokal gymnasieskola. Det är en trygghet, inte minst för alla som haft det tufft i grundskolan, att det finns en gymnasieskola på hemmaplan. Och när det nu görs en satsning på Campus Dalsland och vuxenutbildning så blir det ett tomrum mellan grundskola och högre utbildning, säger Viktoria Gradin.

Eniga om en del

Däremot är både det borgerliga styret och den socialdemokratiska oppositionen överens om att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag till att utveckla vuxenutbildningen. Detta för att tillgodose den lokala kompetensförsörjningen till arbetsmarknaden. Något som ska ske i samarbete med kommuner i närområdet.

Båda politiska sidor är också överens om att ge förvaltningen i uppdrag att presentera en beskrivning av en funktion som underlättar för den lokala arbetsmarknaden angående samverkan mellan utbildningsanordnare och lokal kompetensförsörjning.

Slutligen är också det borgerliga styret och den socialdemokratiska oppositionen överens när det gäller att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en redovisning av hur introduktionsprogrammet ska organiseras.

Slutgiltigt beslut i samtliga dessa frågor tas av kommunstyrelsen.

Är det inte viktigt för en kommun som Bengtsfors med ett eget gymnasium?

– Ett gymnasium är viktigt för att skapa en attraktivitet för en kommun. Men om vi skulle försöka oss på en nystart så skulle det för närvarande innebära mer skada än nytta. Alla siffror visar på att det inte finns möjlighet. När vi frågade åttor och nior på Bengtsgården om de kan tänka sig att gå på Strömkullegymnasiet så svarade 88 procent av eleverna nej. Däremot ser vi att det finns en stor potential när det gäller vuxenutbildningen, säger Anders Forsberg.

På Strömkullegymnasiet och vuxenutbildningen finns idag totalt 24 anställda.

Artikeltaggar

Anders ForsbergBengtsforsBengtsfors kommunBengtsgårdenDalslandFörvaltningGymnasieskolanKommunstyrelsenModeraternaSkola och utbildningSocialdemokraternaStenebyskolanStrömkullegymnasietUtbildningViktoria Gradin

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.