Engagemanget från föräldrar och lärare gav resultat. Kommunstyrelsen i Åmål backar något från sitt sparförslag och ger konstskolan i Fengersfors möjlighet att leva vidare.
– Det blir en smalare verksamhet, säger kommunalrådet Michael Karlsson (M).
Som en del av kommunstyrelsens pålagda besparingar föreslogs bland annat nedläggning av konstskolan i Fengersfors. Detta ledde till starka reaktioner, framförallt bland berörda elever, föräldrar och lärare.
Engagemanget berörde uppenbarligen politikerna, för innan kommunstyrelsen överlämnade budgetförslaget till kommunfullmäktige omarbetades ett avsnitt – och det berör enkom konstskolan.
Oro i Fengersfors – framtiden hotad för konstskolan på Not QuiteAktion för att rädda kulturskolan – fick inga löften– Vi har gjort en justering som innebär att en del av verksamheten blir kvar, säger Michael Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Kräver ideellt stöd
Hur mycket som blir kvar av dagens pott på 230 000 kronor återstår att se. Först måste kommunfullmäktige fatta ett slutgiltigt beslut.
– Men klart är att det kommer krävas större engagemang från föräldrar och andra om verksamheten ska fungera framöver. Det blir en mycket smalare verksamhet, betonar Michael Karlsson (M).
Häromveckan besökte han själv Fengersfors i egenskap av politiker, tillsammans med kommundirektör Jan-Erik Samuelsson, för att möta, lyssna och diskutera med folk som engagerat sig i frågan.
– Jag träffade både lärare och föräldrar och tillsammans kom vi fram till flera gångbara vägar framåt. Det var ett bra möte med många kloka idéer, säger Michael Karlsson (M).
Nedskärningar på bibliotek
I övrigt valde kommunstyrelsen att gå vidare med gällande budgetförslag, vilket innebär neddragningar på flera håll. Bland annat minskar antalet bibliotekstjänster med 17 procent av nuvarande personalresurser. Därmed måste öppettiderna minskas, samt utåtriktad verksamhet mot äldre och andra grupper.
Musikskolan förlorar 20 procent lärartjänst. Detta bedöms delvis påverka ensembleverksamheten och kan på sikt begränsa möjligheten till egna större produktioner.
Sammantaget, före modifieringen av konstskolans pott, föreslogs att kulturenheten med kulturskolan skulle spara nära 1,4 miljoner kronor. Besparingarna motiveras bland annat med att avgiften till kulturskolan ska försöka hållas på låg nivå och då måste pengar i stället tas från andra delar av enhetens verksamhet.
Ju högre avgift, desto fler musikskoleelever slutar, lyder kommunstyrelsens resonemang. Blir avhoppen för många blir det svårare att hålla igång ensembler och grupper.
Ingen ny centrumutvecklare
Gällande näringsliv och kommunikation föreslås besparingar på sammanlagt en miljon kronor. Summan uppnås primärt genom att avveckla tjänsten som centrumutvecklare, vilken varit vakant sedan maj 2022, samt mer än halverat bidrag till centrumgruppen, landsbygdsorterna och idrottsstrategiskt uppdrag.
Teknik och fritid, kulturenheten och samhällsbyggnadsenheten får samtidigt större ansvar vad gäller utveckling av Åmåls centrum.
Största enskilda satsningen i budgeten görs på samhällsbyggnadsenheten, som får utökade resurser inom bygg- och plan, för att avlasta enhetschefen i fastighets-, lokal- och planfrågor.
– Plan- och bygglovsfrågorna är viktiga och prioriterade för att bidra till en hållbar och livskraftig kommun. Det är och har varit en stor belastning på enheten eftersom det har funnits och finns behov av att ta fram fler detaljplanerade område både för handel, industri och bostäder, skriver kommunstyrelsen.