Hoppa till huvudinnehållet

Full rusch på Åmålsgårdens öppet hus – massvis av jobbansökningar lämnades in

Publicerad:
Undersköterskan Darunee Pukdeesri har sammanställt en pärm för att underlätta kommunikationen för nysvenskar inom äldreomsorgen.
Undersköterskan Darunee Pukdeesri har sammanställt en pärm för att underlätta kommunikationen för nysvenskar inom äldreomsorgen. Foto: Andreas Dagström

Det blev succé när Åmålsgården höll öppet hus under tisdagen. Redan före utsatt tid strömmade folk till och jobbansökningarna lades efter hand på hög.

– Vi är överväldigade, säger enhetschef Maria Larsen.

Klockan tre var det tänkt att allmänheten skulle släppas in på Åmålsgården. Men starten tidigarelades när det bildats kö utanför boendets huvudentré redan en timme före utsatt tid.

Marco Niemelä, avdelningschef för äldreomsorgen, blickade nöjd ut över folksamlingen i entréutrymmet:

– Jättelyckat! konstaterade han, med given förhoppning om att flera besökare så småningom blir anställda.

Ett första urval

Rekryterarna hade fullt upp från klockan 15.30 och framåt. Exakt hur många ansökningar det blev återstår att se, men bara under första timmen tippar bemanningsenhetens chef Maria Halling att hon tog emot cirka 50 blanketter.

  • Marco Niemelä, avdelningschef för äldreomsorgen, är mer än nöjd med uppslutningen.
    Marco Niemelä, avdelningschef för äldreomsorgen, är mer än nöjd med uppslutningen. Foto: Andreas Dagström
  • Amal Shakir informerade besökare som är intresserade av att jobba på Åmålsgården.
    Amal Shakir informerade besökare som är intresserade av att jobba på Åmålsgården. Foto: Andreas Dagström
  • Maria Larsen, avdelningschef på Åmålsgården, och undersköterskan Darunee Pukdeesri tillsammans med arbetssökande Lindita Redjepovska och Dragica Catbusic, från projekt yrkesväg.
    Maria Larsen, avdelningschef på Åmålsgården, och undersköterskan Darunee Pukdeesri tillsammans med arbetssökande Lindita Redjepovska och Dragica Catbusic, från projekt y… Foto: Andreas Dagström
  • Enhetscheferna Anne-Lee Haglund och Maria Halling tillsammans med arbetssökande Abdilaahi Ahmed.
    Enhetscheferna Anne-Lee Haglund och Maria Halling tillsammans med arbetssökande Abdilaahi Ahmed. Foto: Andreas Dagström

– Jag tar första kontakten och gör ett första urval, för att ta reda på intresse, språkkunskaper, utbildning och erfarenhet. Sedan lämnar jag ansökningarna vidare till enheterna, säger Halling.

Vad kan du säga om intresset som visas här i dag?

– Över förväntningarna.

Alla över 65 välkomna

På samma sätt, fast ännu mer lyriskt, uttryckte sig Åmålsgårdens enhetschef Maria Larsen:

– Vi är överväldigade.

Man mår bra av att arbeta här. Vi tar hand om varandra, och då gör man också ett bra jobb. De som kommer hit följer sitt hjärta, man kommer inte hit bara för att tjäna pengar.
Darunee Pukdeesri, undersköterska

Gissningsvis kommer tisdagens anstormning att underlätta sommarbemanningen.

– Man kan hoppas, men man vet aldrig, säger Larsen.

Det var hennes idé att anordna öppet hus. Förutom att locka nya möjliga medarbetare ville hon visa de verksamheter som pågår på eller utgår från Åmålsgården, som Träffpunkten och Samverket. Båda gör viktiga insatser med sitt utåtriktade arbete.

Helené Nilsson, Malin Andreasson Bååt, Josefine Bertilsson och Amal Shakir jobbar alla  med Träffpunkten på Åmålsgården.
Helené Nilsson, Malin Andreasson Bååt, Josefine Bertilsson och Amal Shakir jobbar alla med Träffpunkten på Åmålsgården. Foto: Andreas Dagström

– Träffpunkten handlar om att motverka så att folk inte ska behöva flytta hit tidigare än nödvändigt, förklarar aktivitetsledaren Josefine Bertilsson och Malin Andreasson Bååt, som är aktivitetsledare med inriktning på välfärdsteknik.

Bland annat anordnas musikunderhållning, dans och fikaträffar.

– Vi passar på att visa upp oss och hälsa alla som är över 65 år välkomna att delta i Träffpunktens verksamhet, säger aktivitetsledarna.

”Det bästa teamet!”

Åmålsgårdens personal var i allra högsta grad aktiv som värdar och guider under tisdagens öppet hus. Undersköterskan Darunee Pukdeesri visade besökare runt på sin arbetsplats, hela tiden med ett stort leende på läpparna.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att vi har det bästa teamet! Man mår bra av att arbeta här. Vi tar hand om varandra, och då gör man också ett bra jobb. De som kommer hit följer sitt hjärta, man kommer inte hit bara för att tjäna pengar.

Aktivitetsledaren Josefine Bertilsson berättar för Moderaternas Camilla Ackerblad, Michael Karlsson och Jan Sedenka om Träffpunkten på Åmålsgården.
Aktivitetsledaren Josefine Bertilsson berättar för Moderaternas Camilla Ackerblad, Michael Karlsson och Jan Sedenka om Träffpunkten på Åmålsgården. Foto: Andreas Dagström

Under senare år har politiker debatterat frågan om språkkrav inom äldrevården. För att underlätta yrkesintroduktionen av nya kollegor med bristande svenskkunskaper har Darunee Pukdeesri, inom ramen för integrationsprojektet In Åmål, varit med och tagit fram en pärm med ofta återkommande ord. Varje ord, som exempelvis raklödder, torktumlare och tvättmaskin, illustreras med bild.

Sådana pärmar finns nu på alla enheter inom äldreomsorgen.

– Jag hade velat att det fanns en sån när jag flyttade hit för 17 år sedan, säger Darunee Pukdeesri.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgÅmålÅmåls kommunÅmålsgårdenBristerMarco NiemeläSkola och utbildningUtbildningVälfärds- och arbetsmarknadsnämndenVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.