Nu kan du läsa morgontidningen i lugn och ro eller plugga kvällstid på Åmåls bibliotek. Sedan september i fjol erbjuder Åmåls bibliotek meröppet, med utökade öppettider utan personal på plats.
– Det är i snitt fem personer per dag som utnyttjar det, säger Carina Ohlsson, kulturinformatör och ansvarig för projektet.
Låna böcker efter att personalen har gått hem på Åmåls bibliotek? Inga problem. Sedan i september har biblioteket meröppet vilket innebär att de dagligen har öppet någon timme före och några timmar efter de ordinarie öppettiderna, obemannat.
Processen har varit lång. Redan 2014 togs beslut om att inför meröppet på Åmåls bibliotek. Konceptet är hämtat från Danmark och finns i dag på omkring 200 platser i Sverige. Projektgruppen åkte på studiebesök till andra bibliotek som hade infört systemet och man var i startgroparna på att införa det även här. Renoveringar, coronapandemin och en tid med mycket stök på biblioteket ledde till att det drog ut på tiden. Bland annat behövde man se över nödutgångarna och bygga till ett utrymme där personalen hade möjlighet att låsa om sig.
– Det krävdes en ombyggnad för att det skulle fungera här, säger Carina Ohlsson.
Testkörde under sommaren
I juli smög biblioteket igång med meröppet. Under sommaren var det ett antal personer som testkörde systemet och i september körde biblioteket igång på allvar för allmänheten.
Än så länge är det runt 160 personer som har anslutit sig till meröppet. Biblioteket har medvetet valt att ligga lågt med att marknadsföringen under inkörningsperioden.
– I snitt har det varit ungefär fem besökare per dag under meröppet-tiderna.
Det är framförallt tre grupper som än så länge utnyttjar de utökade öppettiderna: pensionärer, studenter och barnfamiljer. Många av dem var redan ”stammisar” på biblioteket sedan tidigare.
– Ibland när vi kommer hit på helgen har vi träffat på familjer som sitter och läser.
Studenterna utnyttjar bland annat det nya grupprummet på övre plan för gemensamma studieuppgifter.
Alla personer över 18 år har möjlighet att ansluta sig till meröppet.
– Alla som frågar får ett konto. Sedan kan det dras in om man missköter sig, säger Carina Ohlsson.
Med några få begränsningar har meröppet-besökarna tillgång till samma utbud som när biblioteket är bemannat. Undantagen är magasinsböcker och dvd-filmer som är inlåsta på grund av stöldrisken.
Än så länge har införandet gått smärtfritt och kontoinnehavarna har skött sina åtaganden.
– Visst kan det ske lite svinn men det är det sker även när det är bemannat. Vi ser ju vilka som varit inne under meröppet så det är dumt att sno med sig någon bok.
Trots det förs diskussioner om kameraövervakning i lokalerna, men det beror mer på de konststölder som skett i konsthallen.
”Viktig samlingsplats”
Flitige biblioteksbesökaren Hans Wikström är en av personerna som har anammat meröppet. Han uppskattar möjligheten att kunna gå in och läsa dagstidningarna när biblioteket är obemannat, före de ordinarie öppettiderna. Han oroar sig dock över att införandet kan leda till neddragningar i bibliotekets personalstyrka så här i besparingstider.
– Personligen tycker jag att det är jättebra med meröppet men jag är orolig över vad som kommer att hända med personalen. Biblioteket är en viktig samlingsplats och då behövs dem, säger han.
Meröppet
Genom meröppet kan de som är anslutna besöka biblioteket även när personal inte finns på plats.
Med ett konto kommer man in på biblioteket dagligen mellan 9–21.
Kontot är gratis och ordnas på biblioteket när det är bemannat.
18-årsgräns gäller. Minderåriga får följa med i målsmans sällskap.
Med några få begränsningar är utbudet under meröppet detsamma som under ordinarie öppettider. Man kan till exempel låna böcker, hämta reservationer, skriva ut och läsa tidskrifter.