Hoppa till huvudinnehållet

Utdömd förskola föreslås flytta – till andra sidan gatan

Publicerad:
Verksamheten på Nolby förskola föreslås att flyttas, då lokalerna inte anses vara värda att renovera.
Verksamheten på Nolby förskola föreslås att flyttas, då lokalerna inte anses vara värda att renovera. Foto: Andreas Dagström

Nolby förskola sjunger på sista versen, åtminstone i sin nuvarande form. Lokalerna anses inte vara värda att renovera och nu kan verksamheten flytta tvärs över Läroverksgatan.

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott föreslår ändrad samt utökad användning när det så kallade Nya huset, hus B, vid Rösparksskolan renoveras. En rockad som rimligen borde uppskattas av de flesta berörda.

När beslut togs om att nya Rösparksskolan skulle byggas dimensionerades den för 450 elever. Hus B projekterades samtidigt för att både förskoleklass och fritidshem om fem avdelningar.

Behöver inte B-huset

Sedan planen beslutades har förutsättningarna ändrats. Elevantalet uppgår till cirka 330 elever och all verksamhet får plats i den nya skolbyggnaden. Men hus B kommer ändå att renoveras, då det anses nödvändigt ur såväl organisatoriskt som ekonomiskt perspektiv att ha tillgängliga lokaler med flexibla användningsområden.

Huset ska ställas i ordning för att kunna inhysa de yngsta skolbarnen.

Nya huset, eller hus B, som det också kallas, ska renoveras som en del av projektet nya Rösparksskolan.
Nya huset, eller hus B, som det också kallas, ska renoveras som en del av projektet nya Rösparksskolan. Foto: Andreas Dagström

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott resonerar på följande vis:

– Då förskoleverksamhet är den verksamhet där byggnormen ställer högst krav kan man alltid använda förskolelokaler till annan verksamhet, medan det är betydligt svårare och ofta ekonomiskt kostsamt, att göra tvärtom.

Blir dyrare att hyra

Renovering av hus B ingår i kostnaden för projektet nya Rösparksskolan, där medel redan finns avsatta för att renovera det som undervisnings- och fritidshemslokal. Men ytterligare anpassningar måste ändå göras för att kunna inhysa förskoleverksamhet. Den ökade kostnaden för lokalhyra till kommunala fastighetsbolaget Åkab beräknas till cirka 300 000 kronor per år.

Anpassningen innebär att Nolby förskola kan flytta sin verksamhet till hus B. Detta ser barn- och utbildningsnämnden som genomförbart, antingen under sen höst 2023 eller vid kommande årsskifte.

Nolbys nuvarande förskola kräver stora renoveringar, vilka Åkab inte vill göra, då lokalerna består av moduler med omkring 50 år på nacken. De har tjänat ut sitt syfte, menar bostadsbolaget.

Nolby förskola håller till i cirka 50 år gamla moduler.
Nolby förskola håller till i cirka 50 år gamla moduler. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅkabBeslutBostad och byggenFörskolorRenoveringarRösparksskolanSkola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.