Hoppa till huvudinnehållet

Juniorerna klev fram när ÅSK slog kvaljagande Arvika: ”Lite av ett rån”

Publicerad:
Arvika höll Linus Johansson sysselsatt. ÅSK-målvakten slet förtjänstfullt tillsammans med utespelarna, här i form av Philip Wijk, Daniel Karlsson, Oscar Svensson och Scott Swanson.
Arvika höll Linus Johansson sysselsatt. ÅSK-målvakten slet förtjänstfullt tillsammans med utespelarna, här i form av Philip Wijk, Daniel Karlsson, Oscar Svensson och Scott Swanson. Foto: Jonas Aspetorp

Med de tjeckiske poängkungarna borta och inget att spela för förutom äran var det inte mycket som talade för ÅSK inför onsdagens bortamatch mot kvaljagande Arvika HC. Då klev flera juniorer fram och bidrog till 3–2-segern.

– När vi själva inte har något att spela för får man gå ut och försöka förstöra för de andra lagen istället, säger ÅSK-kaptenen Oscar Svensson.

I veckan släppte Åmåls SK lagets främste poängplockare, Erik Cermak och Michal Matiasko, till IFK Munkfors samt Albin Ingman till Grums IK. Dessutom saknades flera spelare på grund av skador inför onsdagens kvällsmatch mot formsvaga Arvika HC – som jagar den sista play off-platsen i serien. Då fick juniorerna Kalvis Krievs och Viktor Karlsson chansen att debutera i a-laget. Och de tog chansen, minst sagt.

En av dem, Kalvis Krievs, skrev in sig i målprotokollet redan efter fem minuters spel när han satte 1–0 för gästerna. Samuel Cyr Ledoux utökade sedan till 2–0 innan den första perioden var över.

Första poängen

I mittakten kom Arvika tillbaka och med två tidiga mål hade hemmalaget kvitterat. Med fem minuter kvar av perioden såg sedan Åmålskaptenen Oscar Svensson till att ÅSK kunde gå till periodvila i ledning. Svensson assisterades av junioren Joel Vessman som därmed gjorde sin första poäng i A-laget.

Ett vilt kämpande Åmål höll undan i den tredje perioden, mycket tack vare Linus Johansson i målet som motade 16 puckar i perioden. Linus var bra över hela matchen med en räddningsprocent på 94,44 procent.

I januari föll Åmåls SK med 0–6 hemma mot Arvika HC. På onsdagen fick laget sin revanch efter en rejäl kämpainsats i Arvika. Åmåls SK:s Aldus Granath och Tami Meriläinen försöker stoppa Arvikas vasse anfallare Benjamin Trust vid mötet i Åmål i januari.
I januari föll Åmåls SK med 0–6 hemma mot Arvika HC. På onsdagen fick laget sin revanch efter en rejäl kämpainsats i Arvika. Åmåls SK:s Aldus Granath och Tami Meriläinen försöker stoppa Arvikas vasse anfallare Benjamin Trust vid mötet i Åmål i januari. Foto: Roger Pettersson

– Segern var väl egentligen lite av ett rån, de vann skotten klart, säger Åmåls lagkapten Oscar Svensson som samtidigt hyllar lagets kampvilja. Den tunna truppen kompenserades av ett oerhört slit av ÅSK-spelarna, menar han.

– Det är inte helt ovanligt att det blir så här, att man vinner, när man har en tunn trupp. Vi kunde släppa loss på ett annat sätt nu när vi inte hade något att spela för. Axlarna föll ner, men vi ville ändå vinna.

Kil i förarsätet

Efter en 5–3-seger mot serieledaren Hammarö HC är det nu Kils AIK som har den sista play off-platsen, en poäng före Karlskoga IK och två före Arvika HC, inför slutrundan på fredag. Karlskoga IK föll på onsdagen med 1–2 mot Grums efter straffavgörande.

Åmål möter just Kil i serieepilogen på fredag. Blir det tredje gången gillt och ÅSK slår ännu ett play off-jagande lag då, är frågan.

– Vi ska försöka förstöra för Kil också. Det ska bli kul att få avsluta hemma. Vi får hoppas att en del publik vill sluta upp, säger Oscar Svensson.

Hur är det att spela de här sista betydelselösa matcherna?

– Det är klart att det är roligare att spela play off-hockey och slutspel men när man väl kommer ut på isen vill man ändå vinna.

Arvikas Linus Frost försöker överlista Linus Johansson i ÅSK-kassen.
Arvikas Linus Frost försöker överlista Linus Johansson i ÅSK-kassen. Foto: Jonas Aspetorp

Matchfakta

Hocketvåan västra C

Arvika HC – Åmåls SK 2–3 (0–2, 2–1, 0–0)

Mål, första perioden: 0–1 (05.01) Kalvis Krievs, 0–2 (13.46) Samuel Cyr Ledoux.

Andra perioden: 1–2 (23.44) Christian Flödén, 2–2 (26.02), Felix Brandhammar, 2–3 (35.08) Oscar Svensson.

Utvisningar, AHC: 3x2. ÅSK: 7x2.

Skott: 36–21 (9–8 ,11–6, 16–7)

Domare: Andreas Svahn

Publik: 149

Slutomgången, 17 februari

Karlskoga IK – Arvika HC

Hällefors IK – Grums IK

Hammarö HC – IFK Munkfors

Åmåls SK – Kils AIK

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SKArvikaArvika HCErik CermakGrumsHammarö HCHockeytvåanIFK MunkforsIshockeyKarlskoga IKOscar Svensson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.