Hoppa till huvudinnehållet

BESLUTET: Strömkullegymnasiet går i graven 2024

Publicerad:
Studentutspringet på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors 2022 visade sig bli ett av de allra sista. Foto: Sofie Borg

Det blir ingen nystart av nationella program på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors 2024. Det borgerliga styret fick som det ville efter ett beslut i kommunstyrelsen på onsdagen.

– Det saknas helt och hållet förutsättningar för en nystart. Vi har på ett tålmodigt sätt gett förutsättningar för att kunna driva Strömkullegymnasiet vidare, men trots ambitiösa försök har det inte gått att locka till sig nya elever, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M) till Dalslänningen.

Han berättar att kräftgången för skolan började 2013.

– Därefter stannade nedgången av när Bengtsfors kommun tog emot många nyanlända 2015–2016. Men det innebar samtidigt att gymnasieskolans karaktär förändrades. När vi senare fick betydligt färre invandrare så hade vi knappt längre några sökande alls till skolan, säger Stig Bertilsson.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Han menar även att det har varit och fortfarande finns alltför många utbildningsplatser i förhållande till antalet elever i Dalsland.

S ville se beredning

– Slutligen kommer man i ett läge som gör att vi tyvärr måste fatta beslut om att inte fortsätta driva skolan vidare. Socialdemokraterna hade inget annat förslag till beslut. De ställer sig passivt vid sidan av. Det enda de säger är att de vill se en fortsatt beredning av ärendet. Men det här har redan utretts uppifrån och ner och fram och tillbaka. Och vi har redan sannolikt väntat för länge, säger Stig Bertilsson.

Viktoria Gradin (S) är ledamot i kommunstyrelsens utbildningsutskott.
Viktoria Gradin (S) är ledamot i kommunstyrelsens utbildningsutskott. Foto: Conny Hultgren

Viktoria Gradin (S), ledamot i kommunstyrelsens utskott, har tidigare uttryckt i Dalslänningen att Strömkullegymnasiet är viktigt att behålla.

– Grundfrågan är: Vill vi eller vill inte? Bengtsfors är en liten ort med en nedåtgående trend. Jag tror att det är viktigt med en lokal gymnasieskola. Det är en trygghet, inte minst för alla som haft det tufft i grundskolan, att det finns en gymnasieskola på hemmaplan. Och när det nu görs en satsning på Campus Dalsland och vuxenutbildning så blir det ett tomrum mellan grundskola och högre utbildning, sa hon den 10 februari.

”Kostar för mycket”

Men Stig Bertilsson håller inte med.

Är det inte viktigt att en kommun som Bengtsfors har ett gymnasium?

– Det är inte viktigt att ha kvar ett gymnasium som nästan ingen söker sig till. Vi har en årlig kostnad för att hålla elever till andra kommuner och att driva en egen verksamhet med egna elever på en skola dit ingen söker är oförsvarbart. Övriga Dalslandskommuner utom Åmål befinner sig i samma situation som Bengtsfors, säger Stig Bertilsson.

M: ”Helt fel väg”

Han fortsätter.

– Om förutsättningarna ändras får vi väl se, men att i dagsläget dra på oss oerhört stora miljonkostnader är helt fel väg.

I stället kommer nu Bengtsfors kommun att fortsätta fokusera på vuxenutbildningen berättar Bertilsson.

– Vuxenutbildningen är viktig för att säkra kompetensförsörjningen till företagen. Det är andra typer av elever som går där, och den verksamheten har väldigt stor betydelse, säger Stig Bertilsson.

Grundades 1996

Strömkullegymnasiet grundades 1996. I dag går där årskurs två och tre, inga ettor. Antalet anställda på Strömkullegymnasiet och vuxenutbildningen uppgår tillsammans till 24 personer.

Vad som kommer att hända med Strömkullegymnasiets lokaler framöver är fortfarande oklart.

– Strömkullegymnasiet kommer att vara en del i den pågående diskussion om en lokalförsörjningsplan för hur kommunen ska använda sina fastigheter. Vi jobbar med en långsiktig plan för att utreda vilka fastigheter vi behöver, säger Stig Bertilsson.

Förslaget: Ingen nystart av Strömkullegymnasiet 2024Konsulterna: ”Inget elevunderlag för en nystart av Strömkullegymnasiet”Ödesbeslut: Ingen start av årskurs ett på Strömkullegymnasiet i höstAllvarligt läge på Strömkullegymnasiet: En tredjedel av eleverna är borta

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBeslutDalslandGymnasieskolanKommunstyrelsenSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaStig BertilssonStrömkullegymnasiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.