DÖDSFALL: En travets hedersman vi minns

Publicerad:
Weine Persson med sin framgångsrike kallblodstravare Holm Prins efter flytten till Åmålstravet. Foto: Ove Rydh

Blomskogssonen Weine Persson har gått bort. Weine, en profil inom travsporten ända sedan hans tidiga ungdom.

Natten mellan onsdag och torsdag den 16 februari somnade denne hedersman in i en ålder av 80 år. Närmast sörjande är hustrun Irene samt barn med familjer och syskon.

Det började tidigt på 1960-talet där Weine segrade vid drygt 20 tillfällen med familjehästen Fabulös som ägdes av hans pappa Elof Persson. Som tidig tonåring var han redan i farten och då på de årligt återkommande istraven runt om i västra Värmland.

Innan Weine Persson kvitterade ut sin proffslicens var han lärling hos Bertil Karlsson på Färjestad.

1964 startade Weine Persson som egen tränare och hemmabanan var Årjäng där han redan första året som 22-åring tog han sitt första championat på Årjängstravet.

På Årjängstravet blev det sedan hela sex championat och under 1980-talet hade Blomskogssonen en oerhört fin period med hela nio championat. Sex gånger var han i topp på Åmålstravet och tre gånger i Årjäng.

Totalt blev det 15 championat och i hård konkurrens tog han hem titeln 1975 på Axevalla.

Det var också ytterst nära en titel på Färjestad 1985 men Åmålssonen Göran E Johansson hade en pinne tillgodo.

På Axevalla i tio år

Weine Persson började sin karriär i Årjäng för att sedan under en tioårsperiod vara proffstränare på Axevalla. Därefter blev det Åmålstravet och det var på just hemmabanan i Åmål som Weine var tränare när han 1990 tog sig in i den celebra skaran i Tusenklubben.

Att vinna tusen lopp på den tiden var något anmärkningsvärt. Då tävlades det inte som i dag, inga lunchtrav och banorna hade sina fasta dagar.

Under karriären tog Weine Persson hem hela tre segrar i anrika Erik Perssons Memorial. Holm Prins segrade två gånger medan han satt bakom Listjärn vid ett tillfälle.

Två travprofiler som ofta samarbetade: Stig H Johansson och Weine Persson.
Två travprofiler som ofta samarbetade: Stig H Johansson och Weine Persson. Foto: Björn Martinsson

Hästar man förknippar med Weine Persson är varmbloden Sir Härling, Prince Netted, Spin Iran, Speedy Paul, Sir Hurry, Peter Bunter, Prins Rebell, Top Wellington och säkert några fler man glömt.

Självklart är också familjehästen och premiärvinnaren Fabulös en betydande del av karriären med sina 23 segrar.

Första V65-segern (innan V75) tog Weine med Rune E Johanssons Tomas Bunter på Axevalla 1975.

Höll låg profil

Bland amatörtränarna var Weine en attraktiv kusk och han fick många uppsittningar med sin skicklighet och kyla. Totalt i karriären blev det 1 031 kusksegrar och drygt 500 segrar som tränare.

En som anlitade Weine när han själv inte kunde vara på plats när hästarna startade i vår region var Solvallas champion Stig H Johansson. Att få detta förtroende av denne stortränare var ett gott betyg.

Weine Persson höll alltid en låg profil, det var aldrig yviga gester med högt tonläge och hårda ord. Ödmjukhet och vänlighet var hans signum vilket gav en stor vänkrets under livets vandring.

Vännerna fanns dels genom travet, dels inom jakten. Weine gillade jakten och skogens lugn i goda vänners lag.

Det var alltid intressant att lyssna när Weine Persson berättade och när Idrottshistoriska sällskapet hade en träff på Nordiska Travmuseet i Årjäng för några år sedan fanns Weine på plats och hade mycket att delge till åhörarnas förtjusning.

Artikeltaggar

ÅmålstravetÅrjängstravetDödsfallFamiljFärjestadstravetKarriärTill minneV65V75

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare