Hoppa till huvudinnehållet

Extra lönehöjning för lokalvårdare, receptionister och vaktmästare i regionen

Publicerad:
Lokalvårdare är en av de yrkesgrupper som får ta del av den extra låglönesatsningen.
Lokalvårdare är en av de yrkesgrupper som får ta del av den extra låglönesatsningen. Foto: Janerik Henriksson / TT

I snitt får lågavlönade i Västra Götalandsregionen 749 kronor mer i månaden från den 1 april, utöver den ordinarie lönehöjningen. Det beslutade personalutskottet på onsdagen.

Personalutskottet beslutade om en extra lönesatsning på de yrkesgrupper inom Västra Götalandsregionen som tjänar högst 26 500 kronor i månaden. Låglönesatsningen kostar regionen knappt 19 miljoner kronor i år och 25 miljoner kronor för 2024 och framåt.

I dagsläget handlar det om cirka 1 850 anställda. Pengarna fördelas till medarbetarna varje år i samband med en löneöversyn, men sker skiljt från utrymmet i ordinarie löneöversyn. Lönesatsningen ska också fördelas individuellt och differentierat och avspegla uppnådda mål och resultat. Så även om snittet per månad blir 749 kronor före skatt, så kan summan variera både uppåt och nedåt.

De yrkesgrupper som får ta del av satsningen är bland annat receptionister, telefonister, laboratoriebiträden, måltidspersonal, lokalvårdare, tvätteriarbetare och vaktmästare.

– Det tuffa ekonomiska läget med hög inflation och höga energipriser gör att många har det tufft ekonomiskt. Satsningen innebär att Västra Götalandsregionen som arbetsgivare kan se till att de medarbetare med lägst löner får ett extra tillskott från och med i år och framåt, säger Maria Adrell (V), ordförande personalutskottet.

Personalutskottets beslut innebär att låglönesatsningen som fanns med i den tilläggsbudget som beslutades av regionfullmäktige i höstas nu är godkänd och fördelad.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareBeslutInflationLönerVänsterpartietVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.