Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Knappsats istället för fingerskiva när ny telefon testas

Publicerad:
Datortelefon. Så här ser den nya telefonen, med knappsats istället för fingerskiva, ut som televerket för närvarande provar hos cirka 150 abonnenter i Stockholmstrakten.
Datortelefon. Så här ser den nya telefonen, med knappsats istället för fingerskiva, ut som televerket för närvarande provar hos cirka 150 abonnenter i Stockholmstrakten. Foto: PD:s arkiv

Här är någotav det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1973

Datortelefon. Så här ser den nya telefonen ut som televerket f n provar hos ca 150 abonnenter i Stockholmstrakten. I den nya apparaten har man byggt in en ”minidator” som tar emot det slagna numret, lagrar siffrorna och sedan sänder iväg dem till telestationen med samma hastighet som om man använt fingerskiva. Med knappsatstelefonen blir det möjligt att överföra meddelanden till en dator, sjukanmälan till sjukkassan och inrapportering av mätvärden till väderlekstjänsten.

1998

Body-biking ny fluga i Åmål. Friskvård och motion blir allt viktigare för svensken. En av de senaste aktiviteterna för att hålla kroppen i trim är body-biking där man i grupp cyklar på en motionscykel under ledning av en instruktör.

– Det här är en aktivitet som passar nästan alla, säger Charlott Gladh på MCD som nu introducerar body-biking i Åmål.

2013

Bara en av tre nior valde Karlberg först. Bara en knapp tredjedel av Kristinebergskolans niondeklassare, 38 av totalt 126, har Karlberg i Åmål som förstahandsval i sina ansökningar till gymnasiet. Intresset för industriprogrammet är mycket svagt.

Eleverna har istället spridit sina förstahandsval på ett 20-tal olika gymnasier. Sammanlagt är det 90 elever som har Karlbergsgymnasiet i Åmål som sitt förstahandsval. Herrgårdsgymnasiet i Säffle har 102 förstahandsansökningar.

Redaktör: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålCyklarFriskvårdGymGymnasieskolanHerrgårdsgymnasietKarlbergsgymnasietKristinebergskolanSäffleSamhälleSkola och utbildningTeknik och vetenskapTelefoni

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.