Hoppa till huvudinnehållet

77-årig kvinna nekades sjukresetaxi efter höftledsoperation – ombads ta bussen

Publicerad:
77-åriga Unn Kristiansson, Bengtsfors, fick inte rätt till sjukresetaxi när hon skulle på ett återbesök på Uddevalla sjukhus. Detta trots att hon går med rullator och kryckor efter en höftledsoperation. I stället blev hon hänvisad till att ta bussen.
77-åriga Unn Kristiansson, Bengtsfors, fick inte rätt till sjukresetaxi när hon skulle på ett återbesök på Uddevalla sjukhus. Detta trots att hon går med rullator och kryckor efter en höftledsoperation. I stället blev hon hänvisad till att ta bussen. Foto: Conny Hultgren

77-åriga Unn Kristiansson, Bengtsfors, blev inte beviljad sjukresetaxi när hon skulle på återbesök på Uddevalla sjukhus efter en höftledsoperation.

Detta trots att hon var i behov av rullator efter operationen.

I stället blev hon hänvisad till att ta bussen.

Det var när Unn Kristiansson, några veckor efter operationen, skulle tillbaka till sjukhuset för att ta bort agrafferna (hudklämmor som används för att tillsluta ett operationssår) som hon inte blev beviljad sjukresa.

– I stället hänvisade Västtrafik mig till att ta ordinarie kollektivtrafik. Det är verkligen bedrövligt. Från busshållplatsen i Uddevalla måste man sedan dessutom gå flera hundra meter fram till sjukhusentrén, säger Unn Kristiansson.

Fick inget vårdintyg

Unn Kristiansson blev inte, inför resan, beviljad vårdintyg av vårdgivaren och nådde inte heller senare fram när hon ringde vårdgivaren för att begära ett intyg i efterhand.

Unn Kristiansson, Bengtsfors, fick inte rätt till sjukresetaxi trots att hon går med rullator och kryckor efter en höftledsoperation.
Unn Kristiansson, Bengtsfors, fick inte rätt till sjukresetaxi trots att hon går med rullator och kryckor efter en höftledsoperation. Foto: Conny Hultgren
Västtrafik: ”Vi nekar aldrig sjukresetaxi, men vårdintyg krävs”

Nu löstes situationen genom att Unn Kristianssons dotter Carina Aasen tog ledigt från sitt jobb och körde ner sin mor till Uddevalla sjukhus.

– Men det ska inte behöva gå till på det här sättet. Min mor har varit skattebetalare i hela sitt liv och har aldrig utnyttjat systemet. Hon är en människa som alltid har bidragit till det offentliga utan att få något tillbaka, säger Carina Aasen.

Reagerar starkt

Hon har reagerat starkt på det inträffade.

– Här handlar det om en nyopererad person med rullator. Vem hjälper henne av och på en buss? Det här är bland det värsta jag har varit med om, säger Carina Aasen.

Hon fortsätter.

– Alla vill att människor ska bo i Dalsland, men skola och vård ska vi som bor här tydligen inte ha samma rätt till som de som bor i städerna. Dalsland är det glömda landskapet, säger Carina Aasen.

”Fantastisk vård”

Både hon och modern rosar dock sjukhuspersonalen.

– Det ska sägas att det är en fantastisk personal när det väl kommer till operation. Men det är resan dit det handlar om, säger Carina Aasen och Unn Kristiansson.

Artikeltaggar

BengtsforsBussarDalslandNU-sjukvårdenSjukhusUddevallaUddevalla sjukhusVårdVård och omsorgVårdgivareVästtrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.