Hoppa till huvudinnehållet

Västtrafik: ”Vi nekar aldrig sjukresetaxi, men vårdintyg krävs”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Åsa Björk är kommunikationsansvarig på Västtrafiks avdelning för anropsstyrd trafik.
Åsa Björk är kommunikationsansvarig på Västtrafiks avdelning för anropsstyrd trafik. Foto: Fotograf Thomas Harrysson AB

Västtrafik berättar att inga resenärer nekas att åka med sjukresetaxi, men för att inte vederbörande ska behöva betala hela resan själv krävs ett intyg från vårdgivaren.

Från Nu-sjukvårdens sida sägs att om mobilitet (rörlighet) finns så hänvisas patienten till buss.

– Om en resenär ringer Västtrafik för att boka en sjukresetaxi så nekas man inte det. Men för att Västra Götalandsregionen ska godkänna kostnaden för en resa med sjukresetaxi krävs ett intyg från vårdgivaren, säger Åsa Björk, kommunikationsansvarig på Västtrafik anropsstyrd trafik.

Som patient betalar man alltid en egenavgift på 125 kronor. Men om patienten saknar vårdintyg och ändå väljer att resa med sjukresetaxi får resenären betala för hela resan själv genom att Västra Götalandsregionen fakturerar kostnaden i efterhand.

77-årig kvinna nekades sjukresetaxi efter höftledsoperation – ombads ta bussen

”Vi nekar aldrig”

– Det är viktigt att resenären tar kontakt med oss om han eller hon blivit nekad en resa av Västtrafik. Vi ska aldrig neka någon, utan bara informera vad som gäller. Varje resa är unik och därför behöver vi utreda varje enskild synpunkt för att se om det brustit någonstans. Det är viktigt att eventuella missförstånd reds ut så att resenären kan känna sig trygg med sina resor, säger Åsa Björk.

Hon fortsätter.

– Det är inte svårare än att man hör av sig till sin vårdgivare och begär intyg för sjukresa. Sedan är det upp till vårdgivaren att göra en medicinsk bedömning om man är berättigad eller ej, säger Åsa Björk.

”Krävs reseintyg”

Även från Västra Götalandsregionens sjukreseenhet kommer ett liknande svar. I ett skriftligt mejl undertecknat Susan Bengtsson heter det följande.

– Om en patient av hälsoskäl inte kan ta sig till eller från vården med kollektivtrafik, kan patienten få boka och åka sjukresetaxi. För att få åka sjukresetaxi behöver patienten reseintyg från vårdgivaren, skriver hon.

Susan Bengtsson fortsätter.

– I lagen och regelverket står det att patienter ersätts för sjukresor mellan sin folkbokföringsadress och vården. Reseintyg för sjukresetaxi kan registreras i efterhand, om patienten till exempel behöver ta sig från sitt hem till vården och saknar det, skriver Susan Bengtsson.

”Hänvisas till buss”

Hans Svensson är verksamhetschef för ortopedin i Nu-sjukvården.

– Vi har ett komplext regelverk att följa och här har patienten uppenbarligen inte fått tillräcklig information, vilket jag beklagar. Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet, men generellt kan jag säga att om man har en mobilitet (rörlighet) så hänvisas man till buss, säger Hans Svensson.

Artikeltaggar

KollektivtrafikTrafikVårdVård och omsorgVårdgivareVästra GötalandsregionenVästtrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.