Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls bokhandel satsar på nätbutik: ”Kunna nå ut ännu mer”

Publicerad:
Jürgen Picha och Nermin Pismo på Åmåls bok- och pappershandel är förväntningsfulla både inför bokrean och nya digitala satsningen.
Jürgen Picha och Nermin Pismo på Åmåls bok- och pappershandel är förväntningsfulla både inför bokrean och nya digitala satsningen. Foto: Liselotte Lans

Tisdag 21 februari är det dags för årets bokrea på Åmåls bok - och pappershandel. En traditionell och omtyckt rea. Men bokhandeln i Åmål tar ut svängarna ännu mer och lanserar samtidigt sin nya satsning – på webben.

– Ja, det är mycket på en gång, säger bokhandlaren Jürgen Picha när han berättar om företagets nya satsning.

– Det kändes som vi behövde utvecklas, bli mer digitala och kunna nå ut ännu mer, menar han.

Hela sortimentet

Resultatet av satsningen är en webbutik där kunderna kan surfa runt och se vad som finns hos sin lokala bokhandlare.

– Ja, där finns det mesta som vi har i sortimentet, säger Jürgen Picha. Allt från kontorsmaterial och spel och pussel till böcker och kalendrar med mera.

Jürgen Picha, Åmåls bok- och pappershandel, satsar nu även på att synas digitalt.
Jürgen Picha, Åmåls bok- och pappershandel, satsar nu även på att synas digitalt. Foto: Liselotte Lans

Åmåls bok- och pappershandel är anslutna till bokkedjan Ugglan som driver webbshoppen. Inte mindre än 84 bokhandlare är anslutna och nu får varje lokal bokhandlare sin egen avdelning.

Få bokhandlare kvar

Precis i dagarna blev det möjligt att få se den digitala bokhandeln, alltså lagom till att årets bokrea står för dörren.

– Webbshoppen blir viktig för presumtiva kunder, spår Jürgen Picha. Det finns till exempel inte längre några bokhandlare kvar i Säffle och Mellerud och nu kan kunderna lättare se vad vi har här genom att kika på webben.

Den digitala satsningen fungerar som andra shoppingsidor på nätet. Man kan till exempel handla online och få hemskickat eller alternativt handla och hämta i butiken.

Årets bokfest

– Hoppas det kommer slå väl ut, säger Jürgen Picha. Att vi kommer ha mer att erbjuda och att folk handlar lokalt så vi kan finnas kvar.

Bokrean närmar sig så det är bråttom att få i ordning allt inför att portarna slår upp på tisdagsmorgonen den 21 februari.

– Ja, för oss är det ju årets bokfest! säger Jürgen Picha när han och Nermin Pismo lassar upp böcker på reaborden.

– Vi har ju en katalog med 700 titlar i butiken och ännu fler på nätet, säger han.

Bokhandlaren Jürgen Picha i sin affär på gågatan i Åmål.
Bokhandlaren Jürgen Picha i sin affär på gågatan i Åmål. Foto: Liselotte Lans

Affär med anor

Inför rean har personalen hittills plockat ihop ett 30-tal förhandsbeställningar.

Kan nämnas att bokhandeln i Åmål är en av de äldsta butiker som fortfarande är i drift i Sverige. Verksamheten startades redan 1832 av en apotekare, Almström, och tar nu klivet ut i cyberrymden.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls Bok & PappershandelApotekBöckerButikerHandelJürgen PichaLitteraturMellerudSäffle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.