Hoppa till huvudinnehållet

Boffning av torrschampo – farlig trend som sprider sig

Publicerad:
Även i vårt område förekommer nu rapporter om att ungdomar inhalerar torrschampo för att bli höga./GENREBILD Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

I helgen som gick hittade en privatperson fyra tomma behållare med torrschampo i Sveaparken i Åmål. Behållare av samma märke som förekom i ett SVT-inslag om att torrschampot används som berusningsmedel av ungdomar.

– Det är inte brottsligt, men farligt, säger Peter Torstensson, kommunpolis i Åmål, Bengtsfors och Dals-Ed.

En Åmålskvinna som hittade behållarna i lördags blev upprörd och kontaktade polisen i Åmål om torrschampoflaskorna.

– De låg vid sittplatserna vid paviljongen i Sveaparken, intill lekparken. Det gjorde mig illa berörd. Jag har läst lite om vad denna berusning kan orsaka och det är en hel del. Bland annat akut hjärtstopp – och detta oberoende av hur mycket gas man andas in, säger Åmålskvinnan som riktar denna uppmaning till ungdomarna:

– Tänk om och var rädda om livet!

Torrschampo som upphittats i Sveaparken i Åmål.
Torrschampo som upphittats i Sveaparken i Åmål. Foto: Privat

Det kallas ”boffa” och det handlar om att sniffa i sig drivgasen från sprayburkar för att bli hög. Fenomenet har förekommit länge i det svenska samhället och nu är det alltså torrschampo som gäller. Det är andnöden och den lilla, lilla syrebristen man får, som ger berusningen. Men det är också det som är det farliga med inhaleringen av gasen.

En annan fara med att boffa, eller sniffa, torrschampo är att pulvret kan hamna i lungorna.

– Nu är det är uppmärksammat i Åmål så hoppas jag att polisen, socialtjänsten och skolan är vaksamma på problemen, säger Åmålskvinnan.

”Inte överhopade”

Polisen är medvetna om företeelsen.

– Vi är inte överhopade med ärenden i Åmål, Bengtsfors och Ed men det poppar upp då och då, främst när det uppmärksammats i media, säger kommunpolis Peter Torstensson.

– Över tid har det mest handlat om att man ser startgasbehållare och ballonger slängda. Ofta i källarförråd eller garage till hyreshus. Just torrschampot är något som vi hört talas om här, bara de senaste dagarna.

När polisen ertappar någon ungdom med att boffa görs alltid en orosanmälan till socialtjänsten.

– Det här är inte olagligt, men farligt. Och ett socialt olämpligt beteende. Folk som ser såna här saker slängda får gärna tipsa oss, säger kommunpolis Peter Torstensson.

Kan det bli aktuellt med förbud, åldersgräns för köp av sådana här saker?

– Det finns säkert såna möjligheter i en förlängning men dit har vi väl inte riktigt kommit än. Men lokalt finns det ju lösningar där exempelvis handlare inte säljer vissa saker till underåriga. Jag vet att det till och med förekommer att man inte säljer ägg till personer under 18 år, säger Peter Torstensson.

Även i Säffle har rapporter förekommit om boffning av torrschampo.

– Vi har fått några indikationer på att torrschampoflaskor hittats i Säffle, men inga större mängder. Dock är det förstås allvarligt om dessa används som berusningsmedel av unga, säger Magnus Wallin, polischef i Säffle.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsMagnus WallinOroligheterPeter TorstenssonSäffleSamhälleSVT

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.