Hoppa till huvudinnehållet

Brist på industriarbetare får kommunen att tänka nytt

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Industriutbildning föreslås bli en del av vuxenutbildningens utbud.
Industriutbildning föreslås bli en del av vuxenutbildningens utbud.

Flera av Åmåls tillverkningsföretag skriker efter personal. För att matcha efterfrågan utreds nu möjligheten att producera nya industriarbetare via den kommunala vuxenutbildningen

Åmåls industrisektorn flaggar om arbetskrafts- och kompetensbrist. Så kan det inte fortsätta, menar kommunen, som ser över möjligheten att starta en industriutbildning på vuxenutbildningen.

Välfärds- och arbetsmarknadsnämndens arbetsutskott föreslår att frågan utreds i samverkan med näringslivs- och kommunikationsenheten, som har kontakt med de privata arbetsgivarna.

För att möta behovet

I tjänsteskrivelsen står:

”För att redan etablerade företag fortsatt ska kunna vara verksamma samt växa i Åmål behöver fler människor utbildas för att matcha företagens framtida behov.”

Samt:

”Åmåls kommun har en hög arbetslöshet och många människor saknar i dag rätt kompetens för arbetsmarknadens behov. För att säkerställa redan befintliga industriföretags framtid samt nyetableringar i kommunen behöver en utredning göras kring en eventuell industriutbildning för vuxna.”

Fyra alternativ

Näringslivs- och kommunikationsenhetens uppdrag blir att utreda kompetensbehovet, både lokalt och ur vidare perspektiv. Sedan ska verksamheten för arbete och vuxnas lärande försöka forma en utbildning som bäst matchar näringens rekryteringsbehov.

Alternativen är:

• Industriutbildning i egen regi.

• Industriutbildning i samverkan med gymnasiet.

• Lärlingsutbildning

• Köp av utbildning från annan aktör.

Presenteras inom kort

Oavsett var utredningen landar, så till vida idén inte ratas helt, kommer den nya utbildningen att bedrivas i nära samverkan med lokala företag. Det är där kunskap, efterfrågan och behov finns, slår välfärds- och arbetsmarknadsnämndens arbetsutskott fast.

Utredningen ska presenteras före april månads utgång.

Artikeltaggar

NäringslivSamhälleSkola och utbildningUtbildningUtredningarVälfärdVälfärds- och arbetsmarknadsnämndenÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.