Hoppa till huvudinnehållet

Delegation föstes ut

Publicerad:
Rösparksskolan i samband med att den nya skolbyggnaden slutbesiktigades.
Rösparksskolan i samband med att den nya skolbyggnaden slutbesiktigades. Foto: Roger Pettersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi i Åmål som tycker att satsningar på skolor och det uppväxande släktet är viktiga, upplever en fin tid just nu.

Rösparksskolan har återuppstått i ny skepnad efter alla år med mögel och klagomål. Tråkigt, ty den gamla var allt bland landets skönast belägna skolor, eller hur? Vilken utemiljö för skolbarnen!

Men nybyggda lokalerna är inte dålig de heller.

Kommunen har valt att kalla läroanstalten för ”Nya Rösparksskolan”. En och annan tycker att det gamla namnet ”Rösparksskolan” gott kunnat få vara kvar. Men namnfrågan löser sig av sig själv. Eleverna säger som hittills: ”Jag går på Rösparken”. Och undrar om inte rektorer och lärare stämmer in.

Skolan i Tösse får samtidigt en välbehövlig omvandling och upprustning. Ligger i linje med att inte minst Tösse samhälle vuxit på senare år. Och skolsatsningen lär säkert leda till att tillväxten håller i sig.

Lite gnissel har det varit bland de boende som påverkats av nybygget i Rösparken. Det har handlat om parkering och utsikt. Och sånt har förstås grannar rätt att tycka till om.

Fast värre var det, minns jag, den gången Kristinebergskolan skulle byggas. En mindre grupp boende, vilka skulle beröras av bygget, uppvaktade kommunen.

Argumentet den gången, ”att skolbarnen skulle utgöra en sanitär olägenhet för de boende”, sägs ha gjort dåvarande kommunalrådet Kjell Carlsson rasande och delegationen lär så gott som handgripligen ha blivit utföst från Stadshuset.

Var själv inte närvarande och kan därför inte gå i god för exakta händelseförloppet. Men förstår fuller väl att Åmålsbarn ”som sanitär olägenhet” väckte stark reaktion.

Tråkigt på skolområdet är att undervisningen lagts ner i Fengersfors. Och på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors blir det ingen nyintagning till nationella programmet, vilket hotar verksamheten på sikt.

Bengtsforseleverna har i allt större utsträckning sökt sig till Åmål, vilket förstås är en fjäder i hatten för Karlberg.

Men ledsamt är det om en kommun som Bengtsfors inte kan erbjuda gymnasieutbildning på hemmaplan.

Avslutningsvis har vi snappat upp en nyhet som bör intressera spaltens historieintresserade krets.

Forskare har slagit fast att redan de gamla grekerna kommunicerade trådlöst. Dom talade med varandra.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsKrönikorLärareMögelRösparksskolanSkolorStrömkullegymnasietTösseUndervisning