Hoppa till huvudinnehållet

Uppsving i Åminton – siktar på seriespel med ungdomslag

Publicerad:
Badmintonklubben BMS Åminton har fått bra snurr på verksamheten den senaste tiden. William Danneteg är en av ungdomarna som har börjat spela de senaste åren.
Badmintonklubben BMS Åminton har fått bra snurr på verksamheten den senaste tiden. William Danneteg är en av ungdomarna som har börjat spela de senaste åren. Foto: Fredrik Tacacho

Efter några lugnare år är BMS Åminton tillbaka på banan igen. Klubben har flera träningsgrupper igång i både Åmål och Säffle och ett antal ungdomar är igång och tävlar framgångsrikt. Om den uppåtgående trenden håller i sig finns planer på att dra igång ett lag i seriespel om ett par år.

För ett tiotal år sedan blomstrade BMS Åminton. Klubben hade många aktiva spelare igång och ett lag i seriespel på relativt hög nivå. Efter några lugnare år verkar klubben nu vara på gång igen. För ett par år sedan anslöt flera nya ungdomar till klubben och idag har flera av dem kommit igång och börjat tävla. Främst handlar det om regionala tävlingar. De senaste veckorna har klubben tävlat framgångsrikt i bland annat Grums, Falun och Kristinehamn och nu till helgen väntar en stor tävling i Göteborg.

– Vi håller oss mest i Västsverige när vi tävlar, säger Tommy Hedlund, mångårig tränare och även ordförande i klubben.

William Johansson är en av spelarna som anslöt för ett par år sedan. Han hängde på klasskompisen Alvin Malmsköld och blev snart fast även han. Nu tränar han två gånger i veckan och tävlar en del.

– Jag gillar att det är en ganska snabb sport där det händer mycket, säger han.

Flera av klubbens ungdomar är igång och tävlar idag. Majken Eriksson är en av dem.
Flera av klubbens ungdomar är igång och tävlar idag. Majken Eriksson är en av dem. Foto: Fredrik Tacacho

Om det nyvunna intresset håller i sig bland spelarna finns det planer på att dra igång ett lag i seriespel, i division 4, om ett par år. För att det ska bli verklighet krävs det tre–fyra killar och lika många tjejer.

– Och så tänker vi att de ska stöttas av ett gäng äldre ”motionärer”, säger Tommy Hedlund, som på grund av sjukdom har han dock tvingats ta ett steg tillbaka när det gäller tränarbiten den senaste tiden. I hans frånvaro har klubben satsat på nya tränare, ofta föräldrar till barnen i träningsgruppen. I höstas var flera av dem iväg på tränarutbildning. En av dem är Kim Malmsköld som både tränar och spelar själv i klubben.

– Det är jätteroligt att det är så många som vill vara med och tävla nu. Till helgen ska vi till Göteborg med sex deltagare. Man är rätt utlämnad på en badmintonplan så jag tycker att de är modiga som vill vara med, säger han.

Träningsgrupp i Säffle

För ett par år sedan drog klubben även igång en träningsgrupp i Säffle, där det saknades en lokal badmintonklubb. Intresset har hållit i sig och i dag är Åminton där och håller i träningar två gånger i veckan.

Utöver ungdomsträningarna bjuder klubben in till motionsbadminton ett par kvällar i veckan i både Åmål och Säffle.

– Vi är mellan 90 och 100 aktiva i både Åmål och Säffle idag, säger Tommy Hedlund.

Utan Tommy Hedlund hade Åminton inte varit vad klubben är i dag. Under flera decennier har han haft flera olika roller i klubben.
Utan Tommy Hedlund hade Åminton inte varit vad klubben är i dag. Under flera decennier har han haft flera olika roller i klubben. Foto: Fredrik Tacacho

Har padelboomen varit negativ eller positiv för er?

– Det är några av motionärerna som har gått över till padel, men det är ingen av ungdomarna som har slutat. Vi får se vad som händer nu när padelboomen verkar vara över.

Under pandemin gick tävlingsverksamheten på sparlåga, men tack vare att det är sport utan närkamper kunde klubben, med några få undantag, hålla igång träningsverksamheten.

Dagens träningspass avslutades med lite rörlighetsövningar. Ludwig Danneteg sträcker ut.
Dagens träningspass avslutades med lite rörlighetsövningar. Ludwig Danneteg sträcker ut. Foto: Fredrik Tacacho
William Johansson hittade till sporten tack vare klasskompisen Alvin Malmskölds entusiasm.
William Johansson hittade till sporten tack vare klasskompisen Alvin Malmskölds entusiasm. Foto: Fredrik Tacacho
Willma Johansson är en av spelarna i klubben som är ute och tävlar.
Willma Johansson är en av spelarna i klubben som är ute och tävlar. Foto: Fredrik Tacacho
Kim Malmsköld är både spelare och tränare i klubben.
Kim Malmsköld är både spelare och tränare i klubben. Foto: Fredrik Tacacho
Linus Weiberg laddar för en smash.
Linus Weiberg laddar för en smash. Foto: Fredrik Tacacho
Åmåls badmintonnestor Tommy Hedlund är både ordförande och tränare i klubben.
Åmåls badmintonnestor Tommy Hedlund är både ordförande och tränare i klubben. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålBadmintonGöteborgPadelSäffleTräningTrender

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.