Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsförfattarens bok bäst i Sverige: ”Glad och stolt”

Publicerad:
Matjournalisten och kokboksförfattaren Maria Zihammou, som växte upp i Åmål, har fått ett fint pris för sin bok Asiatisk mat, som anses vara den bästa i sin genre i Sverige.
Matjournalisten och kokboksförfattaren Maria Zihammou, som växte upp i Åmål, har fått ett fint pris för sin bok Asiatisk mat, som anses vara den bästa i sin genre i Sverige. Foto: Ove Rydh

Kokboksförfattaren och matkreatören Maria Zihammou från Åmål har med boken, Asiatisk mat vunnit Gourmand Awards 2023 som bästa asiatiska kokbok i Sverige.

– Jag är oerhört glad och stolt, säger Maria Zihammou.

Gourmand Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau och kallas ofta för kokböckernas Oscarsgala inom mat och dryck. Den internationella tävlingen som är världens största kokbokstävling omfattar i år 230 länder och regioner.

Maria Zihammous bok Asiatisk mat har därmed gått vidare till världsfinalen och tävlar om titeln, Best in the world som Sverigevinnare i sin kategori. Världsfinalen arrangeras den 25-29 maj 2023 i Umeå.

Maria Zihammous från Åmål bok Asiatisk mat är den bästa i sin kategori i Sverige, enligt Gourmand Awards, som är kokböckernas svar på Oscarsgalan.
Maria Zihammous från Åmål bok Asiatisk mat är den bästa i sin kategori i Sverige, enligt Gourmand Awards, som är kokböckernas svar på Oscarsgalan.

Maria Zihammou blev både stolt och lycklig när hon nåddes av nyheten.

Jag är oerhört glad och stolt att min kokbok Asiatisk mat har fått det här fina priset och uppmärksamhet internationellt. Det är för mig ett bevis på att jag och fotograf Stefan Edetoft arbetar framgångsrikt tillsammans. Jag skrev boken med tanken att den skall vara en enkel och lätt väg in i det asiatiska köket och är extra lycklig över att juryn valt ut min kokbok.

Maria Zihammou är kokboksförfattare och matjournalist och har skrivit ett flertal hyllade kokböcker. Det här är den första om det asiatiska köket – med foto av Stefan Edetoft.

Maria är född i Göteborg och bor också där nu, men är uppväxt i Åmål.

Artikeltaggar

AsienDryckerMaria ZihammouMatMat och dryckMatlagningRåvarorUmeå

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.