Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för jobbmässan: ”Jätteroligt att det kom så mycket folk”

Publicerad:
Syskonen Suzan Idris och Abdul Rahman, som båda läser på Karlbergsgymnasiet, var två av många besökare på den nystartade jobbmässan som hölls på Stadt.
Syskonen Suzan Idris och Abdul Rahman, som båda läser på Karlbergsgymnasiet, var två av många besökare på den nystartade jobbmässan som hölls på Stadt. Foto: Roger Pettersson

Det var kö in till festsalen på Åmåls stadshotell vid öppnandet av måndagens jobbmässa. Ett antal lokala företag var på plats och bland besökarna fanns allt från gymnasieelever till arbetslösa och folk som är sugna på att sadla om.

Elisabeth Orava på Åmåls Stadshotell och kommunens näringslivsutvecklare Jenny Christensen är hjärnorna bakom det nystartade arrangemanget som föll väl ut. Vid öppnandet var det kö in till festsalen på stadshotellets andra våning och under första timmen var det trångt om saligheten när besökarna minglade runt mellan de olika företagen som var på plats.

– Jätteroligt att det kom så mycket folk. Det var kanske vad vi hade hoppats på, men inget man kan räkna med. Det är kul att det inte bara är besöksnäringen som är på plats, utan även industrin, säger Elisabeth Orava.

Från industrin fanns Dana Inc och Parsteel på plats och besöksnäringen representerades av flera företag, bland annat Blå krog, Dalslands kanal och Paradisets Spa & konferens.

Åmåls kommun hade representanter från HR-enheten, vuxenutbildningen, arbetsmarknadsenheten, bemanningsenheten och Visit Åmal på plats.

”Vässat mitt cv”

Suzan Idris, 18, besökte stadshotellet tillsammans med sin ett år yngre bror Abdul Rahman. Suzan går andra året på Karlbergsgymnasiet och Abdul första. De hittade till jobbmässan efter att ha sett annons på skolan.

De senaste somrarna har Suzan Idris hållit sig sysselsätt med flera olika projekt. På Fisketorget öppnade hon tillsammans med en vän för ett par år sedan kioskverksamhet i en bod som de fick låna av kommunen och hon har även sommarjobbat i Skåpakiosken.

– Jag förbereder mig för att skaffa sommarjobb och har vässat mitt cv. Av företagen här på jobbmässan är jag främst intresserad av Stadshotellet och Blå krog. Det här är ett intressant arrangemang eftersom det är brist på jobb för unga i Åmål, säger Suzan Idris.

”Spännande att resa”

Najwa Nana, som läser det samhällsvetenskapliga programmet på Karlbergsgymnasiet, var en annan av jobbmässans många besökare. Hon ville sondera terrängen vad gäller sommarjobb, men är även intresserad av informationen från Europa Direkt Fyrbodal med kontor i Åmål.

– Det är spännande att resa och samtidigt få praktik och träffa människor i olika EU-länder. Jag fick veta att det är viktigt att kunna engelska språket bra och det tycker jag att jag kan, säger Najwa Nana.

Abdi Mudalib Ali kom till Sverige från Somalia för ett och ett halvt år sedan och har bott i Åmål drygt ett år. Han är också på jakt efter ett sommarjobb.

– Jag vill jobba inom restaurangbranschen. Jag tycker det är kul att servera och gillar att laga mat, säger Abdi Mudalib Ali.

Elisabeth Orava och Jenny Christensen är initiativtagare till jobbmässan.
Elisabeth Orava och Jenny Christensen är initiativtagare till jobbmässan. Foto: Roger Pettersson
Karlbergseleverna Musab Mowlid Hussien, Yasir Ahmed och Najwa Nana samlade information och fick tips i jobbsökandet.
Karlbergseleverna Musab Mowlid Hussien, Yasir Ahmed och Najwa Nana samlade information och fick tips i jobbsökandet. Foto: Roger Pettersson
Ulrika Skålén, som driver Blå krog, och Annelie Rosenquist, som driver Paradisets Spa & konferens, fick svara på många frågor av engagerade besökare på jobbmässan.
Ulrika Skålén, som driver Blå krog, och Annelie Rosenquist, som driver Paradisets Spa & konferens, fick svara på många frågor av engagerade besökare på jobbmässan. Foto: Roger Pettersson
Abdi Mudalib Ali vill jobba i restaurangbranschen. Till vänster Samuel Glover och Francesco Castiglione från Europa Direkt Fyrbodal.
Abdi Mudalib Ali vill jobba i restaurangbranschen. Till vänster Samuel Glover och Francesco Castiglione från Europa Direkt Fyrbodal. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunArbeteArbetslöshetBesöksnäringDalslands kanalEUHandelJenny ChristensenKarlbergsgymnasietKrogarSamhällsvetenskap

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.