Hoppa till huvudinnehållet

Ny maskin på plats: Sågbladstillverkaren planerar för ytterligare investeringar

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Håkansson Sågblad AB investerar. Thomas Sandin, Andreas Bergqvist och Anders Uttersäv framför den nyinköpta blästermaskinen.
Håkansson Sågblad AB investerar. Thomas Sandin, Andreas Bergqvist och Anders Uttersäv framför den nyinköpta blästermaskinen. Foto: Roger Pettersson

Nu är Håkansson Sågblad AB:s senaste investering på plats i fabriken – en modern blästermaskin.

– Den är gynnsam för miljön, ökar produktionshastigheten samt kvaliteten på våra produkter och leder också till förbättrad arbetsmiljö, säger Thomas Sandin, arbetsledare på underhållsavdelningen.

Totalt kommer Åmålsföretaget att investera 8 miljoner kronor i sin produktionsanläggning under 2023.

Sågbladstillverkaren Håkansson Sågblad AB hade ifjol en omsättning på omkring 100 miljoner kronor och vinsten blev sju miljoner. Målsättningen är att öka de siffrorna framöver.

– Vi verkar på en väldigt konkurrensutsatt marknad med stora aktörer över hela världen. Men vi står för jämn och hög kvalitet på våra produkter och vi planerar för tillväxt och investeringar, säger företagets vd Anders Uttersäv.

Ifjol investerade bolaget omkring sex miljoner och i år har motsvarande pott höjts till 8,5 miljoner kronor. Det är en investeringstakt som företaget räknar att fortsätta med även framöver.

”Bygga ut är dyrt”

– Fram till 2025 räknar vi med att omsättningen stiger med minst 15 procent per år och därefter en tillväxt på mellan fem och sju procent fram till 2030, om inget oförutsett inträffar.

Vd för Håkansson Sågblad AB är Anders Uttersäv, som tillträdde 1 januari 2019. Han berättar att det finns möjlighet att bygga ut produktionsanläggningen om företagets målsättning uppnås och de skulle börja växa ur kostymen.

– Men att bygga ut är dyrt och jag letar efter lösningar tillsammans med personalen för att få upp produktionstakten med det vi redan har, exempelvis genom att effektivisera maskinparken, säger Andreas Bergqvist, som sköter verksamhetsutveckling på bolaget.

En av dessa investeringar är den nyinköpta blästermaskinen som nu är på plats. Den gamla togs i bruk 2001 och den nya, som ska börja användas inom kort, har dubbelt så många blästerpistoler och arbetar därför snabbare och ökar produktionshastigheten.

Miljöfrågan är viktig

Andreas Bergqvist menar att man måste ta hänsyn till många aspekter att ta hänsyn när det gäller investeringar. Miljöfrågan är viktig, liksom arbetsmiljön för bolagets 36 anställda. Effektiviseringar och modernisering med ökad produktionstakt hänger ofta ihop med att även arbetsmiljön förbättras.

– För oss är det viktigt att de som arbetar är med och bestämmer allt från vilka maskiner vi köper in till vad som kan förbättra arbetsmiljön, så att verksamheten inte blir toppstyrd. Det handlar om att involvera. Under fjolåret var den största enskilda investeringen att uppgradera en av härdugnarna, säger Andreas Bergqvist.

Uppgraderingen sköttes av Thomas Sandin, arbetsledare på underhållsavdelningen, som även installerar den nya blästermaskinen. Produktionsteknikerna Jimmy Lundberg och Morgan Åhl sköter driftsättningen.

– Det brukar ta ett par år innan man har hittat helt rätt med alla inställningar, säger Thomas Sandin.

Vad är blästermaskinens funktion?

– Blästringen bygger in en tryckspänning så att bandsågbladen presterar bättre och livslängden ökar.

1944 startade Håkanssons produktionen av sågblad, baserad på en härdningsmetod som Lars Håkansson uppfann redan 1890. Företaget har kunder i över 60 länder och även om Europa är den största marknaden så finns några av de enskilt största kunderna i Asien och Australien.

– I Norden är företaget ensamma om att tillverka bandsågblad för att kapa i metall, men på världsmarknaden har vi mer än ett trettiotal konkurrenter, säger Anders Uttersäv.

Tre miljoner meter

Bandsågblad för metallkapning står för tre fjärdedelar av Håkanssons omsättning på ungefär 100 miljoner kronor per år. För 15 procent svarar bandsågblad för träsågning och tio procent kommer från sågblad som företaget distribuerar, men inte själva tillverkar, till livsmedelsindustrin.

Varje dag tillverkar Håkansson Sågblad AB drygt en mil bandsågblad. På ett år blir det tre miljoner meter bandsågblad i fabriken i Åmål.

Kvävgas används vid härdning, något som bolaget köper in för dyra pengar. Nästa investering som kommer på plats under året är en kvävgasgenerator, så att de kan börja tillverka sin egen kvävgas.

– Vi har ett omsättningsmål på 120 miljoner kronor till 2025 och för att nå dit måste vi investera och effektivisera, säger Anders Uttersäv.

Thomas Sandin, arbetsledare på underhållsavdelningen, lägger sista handen på slutmontering av blästermaskinen.
Thomas Sandin, arbetsledare på underhållsavdelningen, lägger sista handen på slutmontering av blästermaskinen. Foto: Roger Pettersson
Thomas Sandin och produktionsteknikerna Jimmy Lundberg och Morgan Åhl vid en av härdugnarna som uppgraderades ifjol.
Thomas Sandin och produktionsteknikerna Jimmy Lundberg och Morgan Åhl vid en av härdugnarna som uppgraderades ifjol. Foto: Roger Pettersson
Andreas Bergqvist, Håkansson Sågblad AB verksamhetsutvecklare, och bolagets vd Anders Uttersäv planerar för tillväxt och fler investeringar de kommande åren.
Andreas Bergqvist, Håkansson Sågblad AB verksamhetsutvecklare, och bolagets vd Anders Uttersäv planerar för tillväxt och fler investeringar de kommande åren. Foto: Roger Pettersson
Anders Uttersäv framför den nyinköpta blästermaskinen, bolagets senaste investering.
Anders Uttersäv framför den nyinköpta blästermaskinen, bolagets senaste investering. Foto: Roger Pettersson
Nedanför luckan in till blästerkabinen sitter panelen där lufttrycket till blästerpistolerna ställs in.
Nedanför luckan in till blästerkabinen sitter panelen där lufttrycket till blästerpistolerna ställs in. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

AsienAustralienEkonomiInvesteringarNäringslivOmsättningTillväxtÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.