Pelargoner favoriter hos många – hög tid att väcka dem

Publicerad:
Michaela Sieverthson är trädgårdsmästare på Carlssons Handelsträdgård i Dals-Ed. Foto: Tobias Johansson

Våren är på ingång och kanske är du en av många som har en eller flera pelargoner du lyckats övervintra. Trädgårdsmästare Michaela Sieverthson ger de bästa tipsen för att väcka plantorna till liv från vinterdvalan.

– Nu på vårvintern februari-mars är det en jättebra idé att plocka fram dem, säger hon.

Pelargoner finns i många färger och varianter. Det har blivit en populär växt, och många väljer att spara dem år efter år.

Michaela Sieverthson, trädgårdsmästare på Carlssons Handelsträdgård i Dals-Ed, tror att den blivit populär bland annat på grund av det hållbarhetstänk som råder.

– Det är inte lika mycket ryck och släng längre, utan man vill ha något som håller över tid. Då är pelargon en bra blomma man kan ha år efter år, både som sommarblomma och krukväxt, säger hon.

Pelargoner kan övervintras dels mörkt och svalt, i exempelvis en källare, eller framme på fönsterbrädan i rumstemperatur. Men nu när våren är på väg kräver de lite omsorg för att få en nystart.

– Oavsett om de stått varmt, eller kallt och svalt så behöver de planteras om för att de nya rötterna ska väckas. Det finns pelargonjord som är framtagen och anpassad just för pelargoner, så en pelargonjord är bra för omplantering. Men det finns många andra jordsorter som funkar. Det viktiga är att det är en bra planteringsjord med bra näring i som inte är för kompakt, säger hon.

Efter övervintring är det dags att förse pelargonerna med ny jord, samt beskära dem.
Efter övervintring är det dags att förse pelargonerna med ny jord, samt beskära dem. Foto: Tobias Johansson

I samband med omplantering kan man även passa på att beskära plantan. Oftast har de blivit rangliga under vintern och då är det bra att klippa dem något. Hur mycket man ska klippa bort är enligt Michaela en smaksak och beror på vilken typ av pelargon det gäller.

– Det är från pelargon till pelargon. Beror på hur gammal den är och vad det är för sort. Har de stått halvmörkt under vintern, då har de ranglat iväg lite, då brukar jag klippa ner dem så man får en bättre form på dem. Man kan säga att man kan klippa dem så långt ner det är grönt om man vill ha dem låga och kompakta.

Ta sticklingar

I samband med omplantering och beskärning placeras de så ljust som möjligt. Vill man få fler plantor kan man även passa på att ta vara på sticklingar i samband med beskärningen. Antingen sätter man dem först i vatten eller placerar dem direkt i jord.

– Jag brukar plantera dem direkt i jord. Sticklingarna har ju inga rötter så då ska man använda såjord. Viktigast är då att hålla jorden fuktig så den inte torkar ut, för då bildas ju inga rötter. Hemma har jag dem på diskbänken så då ser jag om de blir minsta torra. Hade jag ställt dem i ett fönster över ett element, då hade jag ju haft en plastpåse om, för att hålla fukten. Men det får inte vara helt tätt, det måste komma in syre, säger hon.

Pelargoner finns i många olika sorter och varianter. De trivs i näringsrik jord som inte är för kompakt.
Pelargoner finns i många olika sorter och varianter. De trivs i näringsrik jord som inte är för kompakt. Foto: Anna K Eriksson/TT

När plantorna så småningom börjar växa och ska placeras utomhus, så är det dags för lite näring.

– Den första månaden efter omplantering, eller så länge de står inne egentligen, så behöver de inte så mycket mer näring, om man använt en bra gödslad jord vill säga. Sedan när man flyttar ut dem i maj-juni då får man börja ge dem näring. Har man en mindre gödslad jord kanske man får börja ge näring direkt, men då hade jag vattnat med en halv dos varje gång jag vattnar. Det är också viktigt att man inte vattnar för mycket i början, det är inte vattnet som skyndar på tillväxten utan det är ljus och värme, säger hon.

Ärtskott och tomater

Det är inte bara pelargoner som är populärt i dessa odlingstider. Att odla hemma överlag är på modet, enligt Michaela. Själv har hon drivit fram ärtskott hemma på fönsterbrädan, som hon menar är lätt och som man kan så närsom, så länge de står ljust.

– Det är ärter jag lagt i blöt och sått i fönstret, som jag kan klippa av då och då, och som barnen tycker är väldigt roligt att plocka. Ärtskott är sådan där vardagslyx som man kan ha till maten varje dag.

Hon skickar även med ett avslutande tips till alla som tänkt odla tomater.

– En kruka med goda tomater är väldigt lyxigt att ha på balkongen, altanen eller i trädgården. Men det är väldigt vanligt att man sår alldeles för tidigt, och då får man jätterangliga plantor. Så jag tycker man ska vänta till mitten eller slutet av mars innan man sår sina tomater, säger hon.

Artikeltaggar

BlommorDals-Eds kommunDjur och naturHus och hemTrädgårdVattenVinter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare