Hoppa till huvudinnehållet

Förslag: Nytt pris för att uppmuntra Åmålsborna att vårda sina hus

Publicerad:
För att uppmuntra fastighetsägare att ta ordentligt hand om sina hus föreslås att Åmål instiftar ett byggnadsvårdspris.
För att uppmuntra fastighetsägare att ta ordentligt hand om sina hus föreslås att Åmål instiftar ett byggnadsvårdspris. Foto: Andreas Dagström

För att uppmuntra till mer varsam och hållbar hantering av Åmåls historiska husbestånd borde ett lokalt byggnadsvårdspris instiftas. Det menar kulturchef Sara Vogel-Rödin, som vill att priset blir en del av kommunens nya kulturplan.

Karlstad, Eslöv, Götene, Simrishamn, Skillingaryd, och så vidare. Listan över orter som delar ut egna byggnadsvårdspriser är lång. Och snart kan även Åmål sälla sig till skaran.

– Det här är någonting som jag och samhällsbyggnadschef Björn Wennerström har pratat om i flera år, säger kulturchef Sara Vogel-Rödin.

Tanken syftar till att belöna och uppmuntra värdefulla insatser inom byggnadsvården.

”Blir irriterad”

Åmåls stad präglas av mer eller mindre historiska hus från olika epoker. Många fastighetsägare kan med andra ord vara tänkbara kandidater till det nya priset – om de spelar sina kort rätt.

– Personligen kan jag bli irriterad när man byter ut hantverksmässiga originalfönster mot nya med plastbåge, säger Sara Vogel-Rödin, och tillägger:

– Vi har så himla mycket fina gamla hus, en blandad bebyggelse. Det vore roligt att uppmärksamma dem.

När kan priset bli verklighet?

– Jag skulle vilja i år, men det hänger på om vi får med förslaget i kulturplanen. Det är ännu inte beslutat när planen tas upp av politikerna. Jag hoppas det blir innan sommaren.

Granne tänker annorlunda

I Säffle finns sedan 2021 ett särskilt arkitekturpris. Men där har kommunen valt att lyfta både gammal och ny bebyggelse. Första året belönades Tveta posthus samt en lyckad renovering av ett sekelskiftesfastighet i Säffle centrum, medan 2022 års pris gick till industriföretaget Somas.

Artikeltaggar

ÅmålBjörn WennerströmByggnadsvårdKarlstadMänskligtNöje/KulturRenoveringarSäffleSara Vogel-RödinUtmärkelser

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.