Hoppa till huvudinnehållet

Ingen mår bra av att överges

Publicerad:
Tösse gamla kyrka är en av Dalslands medeltida tegelkyrkor.
Tösse gamla kyrka är en av Dalslands medeltida tegelkyrkor. Foto: Elinor Thuresson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den ombyggda metodistkyrkan S:t Paul på söder i Stockholm har nominerats som årets bästa byggnadsverk. Kyrkan rymmer nu Stadsmissionens verksamhet. En annan metodistkyrka, på Östermalm, har blivit klubblokal för mycket välbeställda som har råd att betala skyhöga avgifter.

Detta är exempel på en utveckling, eller snarare avveckling, som har varit tydlig i England och Tyskland och som nått vårt land. I engelska Norwich har, som exempel, kyrkor blivit affärer för begagnade kläder, tehus eller antikvitetshandel.

Bakgrunden är ofta befolkningsutvecklingen. Och färre som betalar kyrkoavgifter. Men det handlar inte bara om landsbygden. I Stockholms innerstad finns kyrkor med lika få tillhöriga som i dalsländska glesbygder. Åtskilliga beslutsfattare i Svenska kyrkan gör bedömningen att församlingarna inte klarar att underhålla och behålla sina byggnader. Ett sätt är att sälja allt utom kyrkan och flytta in kontoren eller gemensamhetslokaler i kyrkorummens sidoskepp eller läktare. Här är det nog öppet för kreativa lösningar. Ett sent exempel i våra trakter är de nya församlingslokalerna i Tösse kyrka. Men när sådana lösningar inte bedömts räcka har även kyrkobyggnader sålts. Ett exempel finns i Halland, där två kyrkor har blivit bokhandel och bibliotek.

För frikyrkorna i Sverige började en liknande utveckling för rätt så länge sedan. Det räcker med Tösse med Tydje som exempel. Här finns det åtminstone sex gamla frikyrkokapell som inte längre används som gudstjänstlokaler. De flesta av dessa har blivit bostäder. Och de är ibland ombyggda snyggt så att det inte går att se att det är gamla kapell. Kulturmiljölagens rörelsemån har självklart varit större för frikyrkokapellen än för Svenska kyrkans bestånd av medeltidskyrkor.

Här på trakten har vi som bekant Tösse gamla kyrka. Byggd på 1200-talet. Som en romansk tegelkyrka. Byggnaden, som ägs av en privatperson, står nu stängd och oanvänd. Övergiven. Det mår inga byggnader bra av. Katolska kyrkans svenska stift var intresserad av att köpa kyrkan, men behövde ett förhandsbesked från länsstyrelsen om möjligheterna att få bygga till sakristia, toalett och värmesystem. Det ville länsstyrelsen inte ge. Så katolikerna drog sig ur.

Om det är lagstiftningen eller tillämpningen av lagen som gör att kyrkan nu är stängd och oanvänd i stället för att vara katolsk mässlokal igen så måste lagen eller tillämpningen ändras. Skall jag säga till landshövdingen om eller när jag träffar honom.

Lennart Widing,

hovpredikant Tydjebyn

Artikeltaggar

FörsamlingarFrikyrkorKrönikorKyrkorÖstermalmStockholmSvenska kyrkanTösse gamla kyrka