Hoppa till huvudinnehållet

Oro för hur återinförd avgift slår mot kulturskolan: ”Vi blir väldigt drabbade”

Publicerad:
Kulturskolans verksamhetschef Charlotte Ellénius befarar elevtapp när terminsavgift återinförs i höst.
Kulturskolans verksamhetschef Charlotte Ellénius befarar elevtapp när terminsavgift återinförs i höst. Foto: Andreas Dagström

– Räddningen av konstskolan har missvisande utmålats som en seger

Det menar kulturskolans verksamhetschef Charlotte Ellénius. Kommunstyrelsens besparingskrav är oförändrat, vilket innebär att andra elevgrupper drabbas hårdare när pengarna ska in.

Efter hård kritik svängde förslaget om konstskolan på Not Quite. Istället för nedläggning kommer verksamheten bli kvar, fast nedbantad.

Beskedet möttes inte med jubel av kulturskolans verksamhetschef Charlotte Ellénius. Kommunstyrelsen har bara fördelat om pengarna i ursprungsförslaget, menar hon. En direkt följd av rockaden blir att elevavgiften nu ska generera 200 000 konor i stället för 100 000 kronor.

– Vi blir väldigt drabbade, säger Charlotte Ellénius.

Hoppas på stöd

När skolan såg vartåt det barkade, när Alliansen presenterade sitt budgetförslag i december, gjordes en enkätundersökning bland vårdnadshavarna om hur de ställer sig till återinförd terminsavgift. Cirka 30 procent svarade att deras barn slutar om avgiften läggs på samma nivå som förr, det vill säga 700 kronor.

2016 blev undervisningen kostnadsfri.

– Vi är rädda för att elever kommer sluta när avgiften återinförs till hösten , säger Charlotte Ellénius. Vi har ingen aning om i vilken omfattning det blir. Förhoppningsvis går det att få visst ekonomiskt stöd från Majblommeföreningen.

”Klart att det är oroligt”

Sammantaget ska kulturskolan spara 500 000 kronor under 2023. Utöver att konstskolans nuvarande 30-procentiga lärartjänst minskas till tio procent, ska bland annat även 20 procent tas bort i form av musiklärartjänst.

– Där är det inte riktigt klart hur besparingen kommer att slå, men något instrument drabbas, säger Charlotte Ellénius.

Hur är stämningen på kulturskolan nu?

– Klart att det är oroligt. Särskilt nu innan effekterna har klarnat och vi vet hur elevunderlaget påverkas. Men jag tycker ändå att alla jobbar på bra. Vi försöker göra det bästa vi kan utifrån situationen.

Hade politikerna kunna göra på något annat sätt?

– Jag vet inte. Det är hårda tider. Men tråkigt när besparingar drabbar barn, särskilt de svagaste. Det rör sig om så lite pengar på det stora hela.

Artikeltaggar

AlliansenCharlotte ElléniusKommunstyrelsenKulturskolan ÅmålNedläggningarPolitikSamhälleSkola och utbildningUndervisning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.