Under måndagen besökte socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) Åmål för att ta del av kommunens samverkansmodell kring psykisk ohälsa tillsammans med Medpro Clinic och Nu-sjukvården.
– Tack vare den strukturerade samordningen har det här förutsättningar att bli det som hela Sverige talar om, säger ministern.
Måndagens Dalslandsbesök, som även inkluderade Bengtsfors, grundade sig i ett intresse att sätta sig in i småkommunernas erfarenheter, framgångsfaktorer och utmaningar i dess arbete med att stödja personer med missbruk- och beroendeproblematik samt psykisk ohälsa.
– Som politiker och inte minst som minister så måste du ha väldigt stora öronen och lägga öronen mot rälsen. Ska jag åstadkomma någon förändring måste det vara saker som efterfrågas och behövs och som är förankrade i verkligheten, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Tidiga insatser
Besöket i Åmål handlade i huvudsak om att sätta sig in i den samverkansmodell som kommunen infört kring Ungvux, Samvux och Ung psykisk hälsa i primärvården och öppenvårdspsykiatrin. Hur kommunen jobbar för att tidigt upptäcka och sätta in insatser för att motverka psykisk ohälsa.
En hjärtefråga för Camilla Waltersson Grönvall – Sveriges första renodlade socialtjänstminister – som kommer att arbeta för att reformera socialtjänstlagen så att socialtjänsten stärks i sitt mandat att till exempel besluta om fler obligatoriska insatser så att sociala problem förebyggs tidigt.
Utökad vårdsamverkan täcker för bantad öppenpsyk: ”Åmål före sin tid”Samverkansarbetet i Åmål har pågått länge och är en hjärtefråga för bland andra välfärds- och arbetsmarknadsnämndens tidigare ordförande Ewa Arvidsson (S). Modellen för Samvux med en integrerad mottagning med allt under ett tak presenterades på en träff för ett år sedan på Åmåls stadshotell. Arbetssättet där olika aktörer arbetar tillsammans utifrån den enskilde vårdtagarens behov finns lokalt sedan tidigare i Familjecentralen och Ungvux.
Inte falla mellan stolarna
Åmål har kommit längst i landet när det gäller att samverka för att skapa en väg in för de drabbade, menar Waltersson Grönvall. En grupp som annars ofta faller mellan stolarna.
– Oavsett vem man kontaktar så blir man intagen. Man blir inte som så ofta annars hänvisad vidare och får ett telefonnummer i bästa fall. Ringer man och får reda på att man är nummer 43 i kön. Är man redan nere på botten och mår dåligt så är det den gränsen man inte klarar av, säger hon.
Är Åmåls modell överförbar även i större kommuner, tror du?
– Absolut.
Vad ser du för utmaningar med modellen?
– Det är för tidigt att göra utvärderingar eftersom det fortfarande är under utrullning.
– Utmaningen är att människor ska veta om att det existerar. Det är frustrerande om det finns resurser som människor inte känner till.
Lättare att rekrytera
Förmiddagen tillbringade ministern i Bengtsfors där hon bland annat fick information om Bengtsfors och Melleruds kommunöverskridande samarbete gällande socialtjänsten som man nu haft i ett par år.
– Mig veterligen så finns det inga kommuner som har gått så långt i sitt samarbete inom socialtjänsten. Små kommuner har generellt sett svårt att uppnå all den specialistkompetens som en modern socialtjänst i dag behöver. I stora kommuner har man hela avdelningar med det som det kanske finns en eller en halv tjänsteman för i en liten kommun. Man har helt olika förutsättningar men förväntas ändå klara samma uppgifter.
Kommunernas satsning har på kort tid gett resultat i forma av minskade kostnader, fler barn som får den stöd och hjälp de behöver och att det blivit lättare att rekrytera personal.
– När man ser så tydliga resultat på bara två års tid så visar det på styrkan i att samla kompetensen.