Hoppa till huvudinnehållet

Rök kom ur stuprören: Många felkopplade vattenledningar hittades i Åmål

Publicerad:
Erik Martinsson, planeringsingenjör på VA-enheten Åmål- Säffle, berättar att felsökningen med hjälp av rök har gett resultat. Foto: Nathalie Forsström

Det finns många fastigheter i Åmåls tätort som i dag är felkopplade till kommunens vattenledningsnät.

Det avslöjar den undersökning som inleddes av Åmåls kommun runt årsskiftet, där rök letts ner som en markör i spillvattenledningarna.

Brev kommer att skickas till berörda fastighetsägare om vad som ska åtgärdas.

Jakten på felkopplade dagvattenanslutningar har med andra ord gett resultat. Första etappen är klar och kommunen har ett underlag över flera hundra fastigheter som ligger i de områden i Åmål som varit mest drabbade av översvämningar när det har kommit stora regnmängder.

Brev till fastighetsägarna

– Ja, vi har hittat många felkopplade ledningar, säger Erik Martinsson, planeringsingenjör på VA-enheten. Nu ska underlaget sammanställas och när det är klart kommer vi att skicka ut brev till alla berörda fastighetsägare om vad som behöver åtgärdas.

Erik Martinsson räknar med att de första utskicken går iväg redan om några veckor.

– Men vi skickar bara ut till några områden i taget, säger han. Vi ska kunna hjälpa till och guida och svara på frågor och vara behjälpliga under hela processen.

Rök ska avslöja felkopplade vattenledningar i Åmål

Nyttig åtgärd

Det Åmåls kommun har gjort är alltså en första etapp på en inventering för att se hur fastigheterna är kopplade till ledningsnätet. En åtgärd som görs för att se om man kan minska problemen med översvämningar.

– Det är en del av att lösa problemet, säger Erik Martinsson. Och jag hoppas det blir bra. Detta är åtgärder som kommer till stor nytta.

Vatten som rinner i stuprören ska ner i dagvattenledningarna. Kommunens undersökning visar att många fastigheter i Åmål är felkopplade till ledningsnätet.
Vatten som rinner i stuprören ska ner i dagvattenledningarna. Kommunens undersökning visar att många fastigheter i Åmål är felkopplade till ledningsnätet. Foto: Liselotte Lans

Felkopplade stuprör

Metoden att leda ner rök i vattenledningsrören är en gammal och beprövad metod, den går också snabbare att utföra än att använda sig av färgat vatten. Det kommunen har gjort är att rök har blåsts ner i spillvattenledningarna och har det då rykt från stuprören, ja då är det en felkoppling. Regnvatten som rinner ner från hustak och väggar ska nämligen hamna i dagvattenledningen.

Kommer det att bli kostsamt för berörda husägare att åtgärda felen?

– Nej, i de allra flesta fallen kommer det inte att bli så dyrt, noterar Erik Martinsson. Det rör sig mest om felkopplade stuprör och då krävs enklare åtgärder. Det finns även andra felkopplingar i till exempel garagenedfarter och då måste man bila upp och göra större åtgärder.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunÅtgärderBostad och byggenFastigheterÖversvämningarSäffleTeknik- och fritidsförvaltningenVatten

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.